Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Lekcja otwarta – projekt uczniowski „Wariacje pierogowo-naleśnikowe”

Lekcja otwarta – projekt uczniowski „Wariacje pierogowo-naleśnikowe”

W dniu 6 grudnia na zajęciach z technologii gastronomicznej i pracowni technologicznej odbyła się lekcja otwarta z udziałem klasy II D technikum oraz nauczycielek: Emilii Kaźmierczak i Małgorzaty Gosławskiej.

Tematem lekcji było podsumowanie materiału nauczania z działu o wyrobach z mąki, z którym zapoznali się uczniowie w klasie drugiej, poprzez wykonanie potraw. Uczniowie samodzielnie zaplanowali lekcję oraz wyszukali receptury dotyczące sporządzania różnych rodzajów pierogów i naleśników, które spełniały kryteria określone przez nauczycielki.

Zostały sporządzone następujące potrawy:

  • „Pierogi z powidłami i kardamonem” – Julia Skierkowska, Krzysztof Pawlak,
  • „Sakiewki naleśnikowe z kurczakiem” – Julia Wojtczak, Anna,
  • „Naleśniki kakaowe z musem z mango” – Oliwia Turek, Wiktoria Urbaniak,
  • „Pierogi ze szpinakiem i serem feta” – Wiktoria Szynter, Radosław Zyman,
  • „Los burritos-tortilla z farszem mięsno-warzywnym” – Izabela Śliwińska, Klaudia Tomaszewska,
  • „Tort naleśnikowy” – Patryk Bautrel, Kacper Ambrozik,
  • „Pielmieni” – Kamil Pawlak, Karolina Połońska.

Małgorzata Gosławska, Emilia Kaźmierczak

Przejdź do treści