W dniu 6 grudnia na zajęciach z technologii gastronomicznej i pracowni technologicznej odbyła się lekcja otwarta z udziałem klasy II D technikum oraz nauczycielek: Emilii Kaźmierczak i Małgorzaty Gosławskiej.
Tematem lekcji było podsumowanie materiału nauczania z działu o wyrobach z mąki, z którym zapoznali się uczniowie w klasie drugiej, poprzez wykonanie potraw. Uczniowie samodzielnie zaplanowali lekcję oraz wyszukali receptury dotyczące sporządzania różnych rodzajów pierogów i naleśników, które spełniały kryteria określone przez nauczycielki.
Zostały sporządzone następujące potrawy:
- „Pierogi z powidłami i kardamonem” – Julia Skierkowska, Krzysztof Pawlak,
- „Sakiewki naleśnikowe z kurczakiem” – Julia Wojtczak, Anna,
- „Naleśniki kakaowe z musem z mango” – Oliwia Turek, Wiktoria Urbaniak,
- „Pierogi ze szpinakiem i serem feta” – Wiktoria Szynter, Radosław Zyman,
- „Los burritos-tortilla z farszem mięsno-warzywnym” – Izabela Śliwińska, Klaudia Tomaszewska,
- „Tort naleśnikowy” – Patryk Bautrel, Kacper Ambrozik,
- „Pielmieni” – Kamil Pawlak, Karolina Połońska.
Małgorzata Gosławska, Emilia Kaźmierczak