Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Lekcja otwarta „Potrawy z nutą kawy”

Lekcja otwarta „Potrawy z nutą kawy”

Smak kawy na talerzu? Czemu nie!

Podczas lekcji otwartej w dniu 01.10.2025 r. z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, uczniowie klasy 2 ka udowodnili, że kawa to nie tylko napój na poranne przebudzenie, ale także inspiracja do tworzenia potraw o takim smaku. Każda receptura miała w sobie nutę kawy i mnóstwo pasji. To właśnie takie chwile pokazują, że nauka gastronomii to nieustanne odkrywanie nowych smaków.

Podczas zajęć pracowni technologicznej uczniowie przygotowali i estetycznie podali:

  • milkshake kawowy,
  • chlebek bananowo-kawowy,
  • muffiny kawowe z konfiturą wiśniową,
  • ciasteczka kawowe,
  • naleśniki z kremem kawowym i owocami.

Wszystkie dania zachwycały walorami smakowymi, pomysłowością i kompozycją potrawy na talerzu. Projekt edukacyjny „Potrawy z nutą kawy” stał się doskonałą okazją do rozwoju, sprawdzenia własnych umiejętności kulinarnych i pokazania, że kawa może być inspiracją do tworzenia kulinarnych dzieł sztuki.

Nauczyciele prowadzący:

Maria Pawełczyk

Edyta Cieślak-Kudła

Receptury

Milkshake kawowy (1. porcja)

  • ½ banana (najlepiej dojrzały)
  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • 20 ml mleka
  • 10 ml syropu kawowego

Wszystkie składniki odmierz i umieść w blenderze. Dodaj łopatkę lodu i blenderuj. Wyporcjuj do szklanek typu long, w szklanicy umieść rurkę do picia. Udekoruj.

Naleśniki z kremem kawowym

Ciasto na naleśniki (ok.15 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 250-300 ml wody
  • 2 szt. jaja
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Krem kawowy (ok. 0,5 kg kremu):

  • 250 ml serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • Łyżka kawy rozpuszczalnej

Do dekoracji: gorzka czekolada, borówki, maliny, świeża mięta

Usmaż naleśniki. Przygotuj krem kawowy. Łyżkę kawy rozpuszczalnej rozpuść w dwóch łyżkach wrzątku. Przestudź. Na wolnych obrotach miksera ubijaj mascarpone z esencją kawową. W osobnej misce ubij kremówką. Połącz kawowy mascarpone z bitą śmietanką. Posmaruj naleśniki. Zwiń w rulon. Czekoladę rozpuść na parze i polej naleśniki. Udekoruj owocami i świeżą miętą.

Muffiny kawowe

Surowce:

  • Mąka pszenna – 300g
  • cukier – 125g
  • cukier wanilinowy – 1 op
  • jaja – 2 szt
  • jogurt naturalny – 200g
  • masło roślinne – 125g
  • skórka otarta z cytryny – 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • kawa mielona – 1 łyżeczka + do dekoracji
  • konfitura wiśniowa
  • śmietanka 36% – 1 op.
  • papilotki do muffinek

Sposób wykonania:

Jaja ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodaj jogurt i roztopione ostudzone masło, chwilę ubijaj. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kawę mieloną, dokładnie wymieszaj ciasto, napełniaj papiloty od muffinek do połowy wysokości (najlepiej niech będą dodatkowo w foremkach od muffin lub od babeczek). Muffinki piecz 20 minut w temp. 200 st. Ostudź muffiny, w górnej części wydrąż otwór i napełnij konfiturą wiśniową. Wierzch udekoruj bita śmietaną i posyp zmieloną kawą

Chlebek kawowo-bananowy

  • 3 duże dojrzałe banany (ok. 350 g pulpy bananowej)
  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 120 g cukru
  • jaja 2 szt.
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka kawy mielonej
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia

Formę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia. Banany rozgnieść widelcem. Roztop masła, lekko przestudź, dodaj do bananów. Jaja ubij z cukrem na puszysta masę. Dodaj do bananów. W osobnej misce połącz suche składniki – przesiana mąkę, sodą i szczyptę soli. Następnie dodaj je do mokrych składników. Dokładnie wymieszaj. Gęstą masę przełożyć do formy. Umieszczamy w nagrzanym piekarniku góra/dół na środkowej półce 170 st. C, pieczemy około 50-60 minut.

Ciasteczka kawowe

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 żółtko średniego jaja
  • 2 płaskie łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka gorącej wody

Do miski wsyp 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Wlej 3-4 łyżki gorącej wody i rozpuść w niej kawę. Ostudź, po kilku minutach wsyp 200 gramów mąki pszennej. Dodaj też: cukier puder; kakao; zimne masło, pokrojone na małe kawałeczki; żółtka jaj, które również mogą być prosto z lodówki.

Wszystkie składniki rozcieraj i krótko wyrabiaj dłońmi. Miskę z ciastem odłóż na 20 minut do lodówki. 

Miskę z kulą ciasta wyjmij z lodówki. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. 

Odrywaj kawałki ciasta wielkości mniejszego orzecha laskowego. Z każdego kawałka sprawnie formuj w dłoniach kulkę i od razu lekko ją roluj, by miała wydłużony kształt. Przy pomocy cienkiej wykałaczki wykonaj znaczące wgłębienie – po środku, wzdłuż wałeczka. W ten sposób uzyskasz kształt ziarenka kawy. Ciasteczka układaj obok siebie zachowując niewielkie odstępy.

Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami należy umieścić na 20 minut w lodówce, by ciasto lekko stężało. Piekarnik ustaw na  175 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Blaszkę ze schłodzonymi ciasteczkami kawowymi umieść w nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę w piecu. Czas pieczenia ok. 10 minut (między 8 a 12 minut).

Przejdź do treści