Smak kawy na talerzu? Czemu nie!
Podczas lekcji otwartej w dniu 01.10.2025 r. z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, uczniowie klasy 2 ka udowodnili, że kawa to nie tylko napój na poranne przebudzenie, ale także inspiracja do tworzenia potraw o takim smaku. Każda receptura miała w sobie nutę kawy i mnóstwo pasji. To właśnie takie chwile pokazują, że nauka gastronomii to nieustanne odkrywanie nowych smaków.
Podczas zajęć pracowni technologicznej uczniowie przygotowali i estetycznie podali:
- milkshake kawowy,
- chlebek bananowo-kawowy,
- muffiny kawowe z konfiturą wiśniową,
- ciasteczka kawowe,
- naleśniki z kremem kawowym i owocami.
Wszystkie dania zachwycały walorami smakowymi, pomysłowością i kompozycją potrawy na talerzu. Projekt edukacyjny „Potrawy z nutą kawy” stał się doskonałą okazją do rozwoju, sprawdzenia własnych umiejętności kulinarnych i pokazania, że kawa może być inspiracją do tworzenia kulinarnych dzieł sztuki.
Nauczyciele prowadzący:
Maria Pawełczyk
Edyta Cieślak-Kudła
Receptury
Milkshake kawowy (1. porcja)
- ½ banana (najlepiej dojrzały)
- 60 ml jogurtu naturalnego
- 20 ml mleka
- 10 ml syropu kawowego
Wszystkie składniki odmierz i umieść w blenderze. Dodaj łopatkę lodu i blenderuj. Wyporcjuj do szklanek typu long, w szklanicy umieść rurkę do picia. Udekoruj.
Naleśniki z kremem kawowym
Ciasto na naleśniki (ok.15 sztuk):
- 300 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 250-300 ml wody
- 2 szt. jaja
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Krem kawowy (ok. 0,5 kg kremu):
- 250 ml serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki drobnego cukru
- Łyżka kawy rozpuszczalnej
Do dekoracji: gorzka czekolada, borówki, maliny, świeża mięta
Usmaż naleśniki. Przygotuj krem kawowy. Łyżkę kawy rozpuszczalnej rozpuść w dwóch łyżkach wrzątku. Przestudź. Na wolnych obrotach miksera ubijaj mascarpone z esencją kawową. W osobnej misce ubij kremówką. Połącz kawowy mascarpone z bitą śmietanką. Posmaruj naleśniki. Zwiń w rulon. Czekoladę rozpuść na parze i polej naleśniki. Udekoruj owocami i świeżą miętą.
Muffiny kawowe
Surowce:
- Mąka pszenna – 300g
- cukier – 125g
- cukier wanilinowy – 1 op
- jaja – 2 szt
- jogurt naturalny – 200g
- masło roślinne – 125g
- skórka otarta z cytryny – 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- kawa mielona – 1 łyżeczka + do dekoracji
- konfitura wiśniowa
- śmietanka 36% – 1 op.
- papilotki do muffinek
Sposób wykonania:
Jaja ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodaj jogurt i roztopione ostudzone masło, chwilę ubijaj. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kawę mieloną, dokładnie wymieszaj ciasto, napełniaj papiloty od muffinek do połowy wysokości (najlepiej niech będą dodatkowo w foremkach od muffin lub od babeczek). Muffinki piecz 20 minut w temp. 200 st. Ostudź muffiny, w górnej części wydrąż otwór i napełnij konfiturą wiśniową. Wierzch udekoruj bita śmietaną i posyp zmieloną kawą
Chlebek kawowo-bananowy
- 3 duże dojrzałe banany (ok. 350 g pulpy bananowej)
- 250 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 120 g cukru
- jaja 2 szt.
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka kawy mielonej
- szczypta soli
- papier do pieczenia
Formę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia. Banany rozgnieść widelcem. Roztop masła, lekko przestudź, dodaj do bananów. Jaja ubij z cukrem na puszysta masę. Dodaj do bananów. W osobnej misce połącz suche składniki – przesiana mąkę, sodą i szczyptę soli. Następnie dodaj je do mokrych składników. Dokładnie wymieszaj. Gęstą masę przełożyć do formy. Umieszczamy w nagrzanym piekarniku góra/dół na środkowej półce 170 st. C, pieczemy około 50-60 minut.
Ciasteczka kawowe
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 żółtko średniego jaja
- 2 płaskie łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka gorącej wody
Do miski wsyp 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Wlej 3-4 łyżki gorącej wody i rozpuść w niej kawę. Ostudź, po kilku minutach wsyp 200 gramów mąki pszennej. Dodaj też: cukier puder; kakao; zimne masło, pokrojone na małe kawałeczki; żółtka jaj, które również mogą być prosto z lodówki.
Wszystkie składniki rozcieraj i krótko wyrabiaj dłońmi. Miskę z ciastem odłóż na 20 minut do lodówki.
Miskę z kulą ciasta wyjmij z lodówki. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Odrywaj kawałki ciasta wielkości mniejszego orzecha laskowego. Z każdego kawałka sprawnie formuj w dłoniach kulkę i od razu lekko ją roluj, by miała wydłużony kształt. Przy pomocy cienkiej wykałaczki wykonaj znaczące wgłębienie – po środku, wzdłuż wałeczka. W ten sposób uzyskasz kształt ziarenka kawy. Ciasteczka układaj obok siebie zachowując niewielkie odstępy.
Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami należy umieścić na 20 minut w lodówce, by ciasto lekko stężało. Piekarnik ustaw na 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Blaszkę ze schłodzonymi ciasteczkami kawowymi umieść w nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę w piecu. Czas pieczenia ok. 10 minut (między 8 a 12 minut).





