Edycja „Historie z jabłkiem w tle”
Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna” skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy mają do wyboru dwie kategorie: kuchnia wegetariańska (zespoły dwuosobowe) i carving (indywidualnie).
Finał konkursu odbędzie się 26 października 2022 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 88. Eliminacje będą przeprowadzone na podstawie przesłanych zgłoszeń.
Celem konkursu jest:
- doskonalenie umiejętności kulinarnych i carvingowych,
- propagowanie różnorodności surowców roślinnych i potraw wegetariańskich,
- promowanie produktów regionalnych,
- promowanie racjonalnego sposobu odżywiania,
- rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
- rozbudzanie kreatywności, inicjatywności i umiejętności poszukiwania nowatorskich rozwiązań,
- integracja szkół gastronomicznych.
Zadanie konkursowe:
Kuchnia wegetariańska: sporządzenie wegetariańskiego dania gorącego oraz deseru na podstawie autorskiej receptury z wykorzystaniem jabłek znajdujących się na jednej z list:
1. Produkty zarejestrowane jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.
2. Lista Produktów Tradycyjnych (ze wszystkich województw; dopuszcza się również wpisane na listę przetwory z jabłek)
Listy produktów można znaleźć na stronie internetowej Produkty regionalne i tradycyjne
Carving: wykonanie pracy w dowolnych owocach lub/i warzywach o tematyce nawiązującej do tytułu edycji.
Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna” jest Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, ul. Henryka Sienkiewicza 88 przy wsparciu instytucji, firm i absolwentów współpracujących ze szkołą.
Dlaczego kuchnia roślinna?
Jest tyle konkursów z mięsem w roli głównej, więc dlaczego nie?
Chcemy zachęcić do spożywania warzyw, owoców i produktów zbożowych, pokazywać możliwości włączania ich w różnych formach do codziennego menu, rozbudzić poszukiwanie i kreowanie nowych potraw z wykorzystaniem tych surowców. Dążymy do promowania zdrowego stylu życia w dbałości o środowisko, z wykorzystaniem produktów lokalnych i sezonowych.
Konkurs jest hołdem dla Zbyszka Kopyckiego, naszego absolwenta, który ponad wszystko kochał sztukę kulinarną i ludzi. Zbyszek potrafił zarażać swoją pasją, aktywnie uczestniczył w małych i dużych wydarzeniach kulinarnych, włączając w nie społeczność łódzkiego Gastronomika. Był członkiem zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Był człowiekiem otwartym na potrzeby innych ludzi, inicjował i angażował się w akcje charytatywne.
Aby wysłać zgłoszenie w kategorii kuchnia wegetariańska należy:
- wypełnić formularz FORMS kuchnia wegetariańska
- na adres kuchniaroslinna@zsg.elodz.edu.pl wysłać (w tytule wiadomości podać nazwę szkoły):
- skany oświadczeń dwóch uczestników
- recepturę dania (załącznik nr 3)
- jedno zdjęcie dania głównego podpisane nazwiskami uczestników.
Aby wysłać zgłoszenie w kategorii carving należy:
- wypełnić formularz FORMS carving
- na adres kuchniaroslinna@zsg.elodz.edu.pl wysłać (w tytule wiadomości podać nazwę szkoły):
- skan oświadczenia uczestnika
- 3-5 zdjęć prac uczestnika podpisanych nazwiskiem.
Zgłoszenia przyjmowane są do 30 września 2022 roku.