W dniu 11 grudnia 2018 r. podczas Wystawy Stołów Okolicznościowych odbył się finał konkursu Prezentacja Jednego Talerza. Zadanie konkursowe polegało na sporządzeniu i zaprezentowaniu przez uczniów dowolnej zakąski lub deseru podanego jednoporcjowo z dowolnych surowców.
Prace uczniów oceniali absolwenci szkoły, finaliści młodzieżowych konkursów ogólnopolskich a obecnie kucharze renomowanych łódzkich restauracji: Przemysław Szałczyński, Szymon Stach, Karol Lubański, Krzysztof Kujawa, Łukasz Wawrzyniak oraz zeszłoroczny absolwent Kamil Piotrowski.
Kryteria oceny obejmowały: kreatywność, wrażenie estetyczne, pracochłonność potraw.
W tym roku zwycięzcami zostali:
- w kategorii zakąska:
- I miejsce – Rompczyk Karolina z klasy II B (talerz nr 8),
- II miejsce – Wielkopolan Dariusz z klasy II F (talerz nr 2),
- III miejsce – Bierzyński Artur z klasy II F (talerz nr 3),
- w kategorii deser:
- I miejsce – Gajdka Dominik z klasy II E (talerz nr 37),
- II miejsce – Kozioł Mateusz z klasy II C (talerz nr 54),
- III miejsce – Racinowski Krzysztof z klasy II B (talerz nr 32),
- wyróżnienia:
- Rutkiewicz Małgorzata z klasy III C (talerz nr 38),
- Denkiewicz Kacper z klasy III D (talerz nr 31),
- nagroda publiczności:
- I – Rutkiewicz Małgorzata z klasy III C (talerz nr 38),
- II – Racinowski Krzysztof z klasy II B (talerz nr 32),
- III – Kozioł Mateusz z klasy II C (talerz nr 54).
Gratulujemy zwycięzcom i wyróżnionym uczniom oraz serdecznie dziękujemy za udział wszystkim uczestnikom konkursu.
Specjalne podziękowania dla ucznia klasy IV A Daniela Bauera – wielokrotnego zwycięzcy konkursów ogólnopolskich za przygotowanie deseru „Black forest”, który z pewnością stał się źródłem inspiracji dla młodszych koleżanek i kolegów.
Opiekunowie konkursu: E. Kurowska, T. Rzeźnik, A. Błyskal, G. Papiewski
Galeria
Zdjęcia: Anna Błyskal, Michał Dzielski