30 stycznia 2019 roku odbył się I etap konkursu dla uczniów klas pierwszych naszej szkoły. Tematyka konkursu dotyczyła przetworów, ich rodzajów, zastosowania i roli w żywieniu.
Do konkursu przystąpiło 32 uczniów.
W pierwszym etapie zadaniem Uczestników było rozwiązanie testu typu zamkniętego, związanego z tematyką wiodącą oraz zasadami zdrowego odżywiania. Do II etapu, który odbył się 31 stycznia, przystąpiło sześcioro finalistów. Ich zadaniem było rozpoznanie 10 przetworów oraz ich scharakteryzowanie.
Najlepsze wyniki osiągnęli:
- I miejsce: Marcin Muszyński, kl. I B TG,
- II miejsce: Krzysztof Chojnacki, kl. I C TG,
- III miejsce: Izabela Grzelczyk, kl. I C TG, Kacper Gustowski, klasa I B TG.
Do finału zakwalifikowali się również:
- Kinga Antczak, kl. I C TG, Jakub Białecki, kl. I D TG.
Laureaci konkursu otrzymali oceny celujące cząstkowe z przedmiotu towaroznawstwo żywności, nagrody rzeczowe, dyplomy.
Finaliści otrzymali oceny bardzo dobre cząstkowe z przedmiotu towaroznawstwo żywności, dyplomy.
Wszystkim uczestnikom konkursu dziękujemy, a finalistom, w szczególności laureatom gratulujemy i życzymy sukcesów w kolejnych konkursach.
Anna Błyskal, Katarzyna Bulińska