Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

IV Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Smak Gościnności”

IV Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Smak Gościnności”

12 kwietnia 2018 już po raz drugi reprezentanci naszej szkoły Daniel Bauer i Norbert Szefer uczestniczyli w międzynarodowym konkursie kulinarnym, którego organizatorem był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach. Patronat honorowy nad konkursem sprawowali: Marszałek Województwa Małopolskiego, Rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Barbara Nowak – Małopolski Kurator Oświaty.

Tegorocznym temat przewodnim konkursu w roku 2018 była fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca.

Nasi uczniowie podeszli bardzo profesjonalnie do tematu, bo fasola była „gwiazdą” stworzonych przez nich dań:

  • zakąska: assiette z fasoli – ptyś / lody / custard / cappuccino / gruszka / pszenica / pokrzywa
  • danie główne: fasola / kaszanka / suska sechlońska / zsiadłe mleko / gruszka

W finale konkursu wzięło udział 14 drużyn ( z Polski, Hiszpanii, Rumunii i Węgier). Nasza drużyna wywalczyła II miejsce i zdobyła puchar Marszałka Województwa Małopolskiego za kreatywność dania i sposobu jego podania (sami zrobiliśmy swoje szklane talerze :))!


Galeria

Przejdź do treści