Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

IV Kulinarny Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych

IV Kulinarny Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych

Jest podium! Pierwszy raz braliśmy udział w takim wydarzeniu!

W Finale Norbert Szefer i Daniel Bauer!!!

12 marca na terenie Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach, podczas wydarzenia V Targi Gastrosilesia – Foodshow, miał miejsce IV Finał Ogólnopolskiego Konkursu „Kulinarny Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych”.

Do Finału, po wcześniejszych eliminacjach, w których wzięło kilkadziesiąt drużyn, zakwalifikowało się 12 najlepszych dwuosobowych zespołów, reprezentujących szkoły gastronomiczne z całej Polski (byliśmy jedyni „nie z południa kraju”).

Podczas finałowych zmagań uczniowie mieli za zadanie przygotować danie główne (7 porcji) z produktów znajdujących się w tzw. spiżarni (przygotowanej przez Organizatora) oraz składnika z tzw. Black Boxu (w tym roku było to… jajko).

Na wykonanie zadanie uczestnicy mieli 90 minut i startowali w kolejności wylosowanej w dniu Konkursu.

Konkurencja była wymagająca, a pracę startujących obserwowało i oceniało kilkunastu znakomitych szefów kuchni. W myśl zasady otwartych kuchni w restauracjach, uczniowie swoją pracę prezentowali przed publicznością odwiedzającą targi.

Organizatorzy Pucharu podali, że „na finalną ocenę składały się kryteria degustacyjne – m.in. kompozycja, dobór produktów, wygląd i forma poszczególnych składników, estetyczny wygląd dania, kreatywność, smak i aromat potrawy, odpowiednia temperatura talerza i potrawy; oraz kryteria techniczne – m.in. obróbka mięsa, wstępna obróbka warzyw i owoców, mise en place, właściwa kolejność działań, współpraca w ramach zespołu, prezentacja dania przez szefa ekipy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, zachowanie czystości na stanowisku i zasad BHP”.

Jury w tym roku, aby jeszcze bardziej „zobiektywizować wyniki”, zastosowało zasadę znaną ze skoków narciarskich – najwyższa i najniższa ocena odpadały.

Na zakończenie, przed odczytaniem werdyktu, przewodniczący Jury – Jarosław Uściński (prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, trener narodowej kadry juniorów) – „omówił” każde danie finałowe, wskazując błędy, ale też zalety pracy drużyn (i samych potraw). Była to niezwykle cenna lekcja!

Norbert Szefer i Daniel Bauer zajęli II miejsce i otrzymali wartościowe nagrody rzeczowe, a Szkoła bony finansowe na przyprawy.

Gratulujemy!

Więcej zdjęć na stronie organizatorów:


Galeria

Przejdź do treści