I miejsce Joanny Pawełczyk w eliminacjach centralnych XLIV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Bydgoszczy i indeks na uczelnie wyższe.
W dniach 28-29 maja odbyły się w Bydgoszszy eliminacje centralne XLIV OWiUR.
W finałowej rozgrywce wystartowało 207 uczniów szkół średnich z całej Polski, którzy uzyskali najlepsze wyniki podczas eliminacji okręgowych odbywających się w kwietniu. Uczestnicy rywalizowali w 11 blokach tematycznych:
- produkcja roślinna
- produkcja zwierzęca
- mechanizacja rolnictwa
- ogrodnictwo
- gastronomia
- technologia żywności
- agrobiznes
- leśnictwo
- ochrona i inżynieria środowiska
- architektura krajobrazu
- weterynaria
Organizatorem wydarzenia jest Komitet Główny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych przy Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pod patronatem honorowym Ministerstwa Edukacji i Nauki.
Tak jak w poprzednich etapach: szkolnym i okręgowym w etapie centralnym trzeba było rozwiązać test 60 pytań z zakresu gastronomii, technologii żywności oraz ogólnej wiedzy dotyczącej produkcji żywności, przetwórstwa rolno- spożywczego, zagadnień prawnych dotyczących produkcji i sprzedaży żywności. Druga część polega na umiejętności wykazania się wiedzą i umiejętnościami między innymi z zakresu sporządzania potraw, rozpoznawania surowców, określenia wartości odżywczych produktów spożywczych
Naszą szkołę reprezentowała Joanna Pawełczyk , która w bloku Technologia Żywności zajęła 1 miejsce, oprócz tego otrzymała indeks na wyższe uczelnie w Polsce
Gratulacje Asiu.
Opiekunowie Bożena Bocheńska, Elżbieta Kurowska