Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Młodzi z pasją

W ramach projektu Młodzi z pasją uczniowie uczestniczą w zadaniu Moja własna firma cateringowadoradztwo zawodowe.
Celem zajęć, które prowadzi pani Iwona Kowalczyk, jest:

  • znajomość aktualnych trendów w gastronomii
  • umiejętność śledzenia bieżących zmian w trendach na rynku gastronomicznym
  • wykorzystywanie możliwości Internetu i mediów społecznościowych w organizacji i promocji obiektu gastronomicznego
  • znajomość kroków niezbędnych do otworzenia działalności
  • umiejętność rekrutacji pracowników
  • umiejętność oceniania i nagradzania pracownika za wyniki pracy
  • znajomość podstawowych zasad motywacji pracowników
  • umiejętność kontroli i analizy wyników funkcjonowania obiektu gastronomicznego
  • identyfikacja wyposażenia firmy cateringowej

Tradycja i nowoczesność w gastronomii

W ramach projektu „ Młodzi z pasją” uczniowie uczestniczą  w warsztatach kulinarnych prowadzonych, zajęcia są realizowane w dwóch grupach sześcioosobowych.

Uczniowie w toku zajęć realizują założone cele:

  • Wskazanie możliwości sporządzania potraw tradycyjnych z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu.
  • Przygotowanie potraw w nowoczesnych odsłonach,
  • Wykorzystanie przepisów kuchni narodowych
  • Wykorzystanie nowoczesnych urządzeń typu: piec konwekcyjno- parowy,  termo cyrkulator, paco-jest, pakowarka próżniowa itp. do sporządzania potraw.
  • Obsługa nowoczesnych urządzeń gastronomicznych.
Przejdź do treści