Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Młodzi z pasją

W ramach projektu Młodzi z pasją uczniowie uczestniczą w zadaniu Moja własna firma cateringowadoradztwo zawodowe.
Celem zajęć, które prowadzi pani Iwona Kowalczyk, jest:

  • znajomość aktualnych trendów w gastronomii
  • umiejętność śledzenia bieżących zmian w trendach na rynku gastronomicznym
  • wykorzystywanie możliwości Internetu i mediów społecznościowych w organizacji i promocji obiektu gastronomicznego
  • znajomość kroków niezbędnych do otworzenia działalności
  • umiejętność rekrutacji pracowników
  • umiejętność oceniania i nagradzania pracownika za wyniki pracy
  • znajomość podstawowych zasad motywacji pracowników
  • umiejętność kontroli i analizy wyników funkcjonowania obiektu gastronomicznego
  • identyfikacja wyposażenia firmy cateringowej

Tradycja i nowoczesność w gastronomii

W ramach projektu „ Młodzi z pasją” uczniowie uczestniczą  w warsztatach kulinarnych prowadzonych, zajęcia są realizowane w dwóch grupach sześcioosobowych.

Uczniowie w toku zajęć realizują założone cele:

  • Wskazanie możliwości sporządzania potraw tradycyjnych z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu.
  • Przygotowanie potraw w nowoczesnych odsłonach,
  • Wykorzystanie przepisów kuchni narodowych
  • Wykorzystanie nowoczesnych urządzeń typu: piec konwekcyjno- parowy,  termo cyrkulator, paco-jest, pakowarka próżniowa itp. do sporządzania potraw.
  • Obsługa nowoczesnych urządzeń gastronomicznych.

W ramach projektu Młodzi z pasją uczniowie uczęszczają na zajęcia w ramach Koła Baristycznego.

Celem zajęć, które prowadzą panie Emilia Kaźmierczak i Joanna Kapłon, jest:

  • umiejętność samodzielnego zaparzenia espresso z różnych ziaren kawy z wykorzystaniem najnowszej wiedzy z zakresu balistyki,
  • umiejętność oceny jakości kawy i jej walorów smakowych,
  • umiejętność wykonania najpopularniejszych wzorów latte art,
  • zrozumienie procesów, zależności i schematów w procesie zaparzania kawy,
  • poznanie podstaw alternatywnych metod zaparzania kawy,
  • poznanie podstawowych cech budowy ekspresu ciśnieniowego i młynka do kawy oraz ich konserwacji,

latte art

W ramach projektu Młodzi z pasją uczniowie uczestniczą zajęciach Koła carvingowego

Celem zajęć, które prowadzi pani Emilia Kaźmierczak, jest:

  • Poznanie historii rzeźbienia w owocach i warzywach
  • Rozróżnianie narzędzi stosowanych w carvingu i zabezpieczanie ostrzy
  • Zabezpieczanie wytworzonych prac
  • Wykonanie motywów roślinnych z warzyw i owoców (różnego rodzaju kwiaty z papryki, cukinii, buraka, rzodkwi, kalarepy, mango itd.)
  • Wykonanie motywów roślinnych, oraz napisów i grafiki na warzywach i owocach (kwiaty i inne wzory, grafiki i napisy na melonie, arbuzie, dyni)
  • Budowanie kompozycji z wyrzeźbionych elementów
  • Dobór dodatków do kompozycji przestrzennych
  • Wykorzystanie carvingu na przyjęciach okolicznościowych
  • Zastosowanie carvingu przy dekoracji potraw
  • Organizacja i zarządzanie czasem
  • Doskonalenie umiejętności interpersonalnych i pracy w grupie.
Przejdź do treści