W ramach projektu Młodzi z pasją uczniowie uczestniczą w zadaniu Moja własna firma cateringowa – doradztwo zawodowe.
Celem zajęć, które prowadzi pani Iwona Kowalczyk, jest:
- znajomość aktualnych trendów w gastronomii
- umiejętność śledzenia bieżących zmian w trendach na rynku gastronomicznym
- wykorzystywanie możliwości Internetu i mediów społecznościowych w organizacji i promocji obiektu gastronomicznego
- znajomość kroków niezbędnych do otworzenia działalności
- umiejętność rekrutacji pracowników
- umiejętność oceniania i nagradzania pracownika za wyniki pracy
- znajomość podstawowych zasad motywacji pracowników
- umiejętność kontroli i analizy wyników funkcjonowania obiektu gastronomicznego
- identyfikacja wyposażenia firmy cateringowej
Tradycja i nowoczesność w gastronomii
W ramach projektu „ Młodzi z pasją” uczniowie uczestniczą w warsztatach kulinarnych prowadzonych, zajęcia są realizowane w dwóch grupach sześcioosobowych.
Uczniowie w toku zajęć realizują założone cele:
- Wskazanie możliwości sporządzania potraw tradycyjnych z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu.
- Przygotowanie potraw w nowoczesnych odsłonach,
- Wykorzystanie przepisów kuchni narodowych
- Wykorzystanie nowoczesnych urządzeń typu: piec konwekcyjno- parowy, termo cyrkulator, paco-jest, pakowarka próżniowa itp. do sporządzania potraw.
- Obsługa nowoczesnych urządzeń gastronomicznych.