W ramach projektu Młodzi z pasją uczniowie uczestniczą w zadaniu Moja własna firma cateringowa – doradztwo zawodowe.
Celem zajęć, które prowadzi pani Iwona Kowalczyk, jest:
- znajomość aktualnych trendów w gastronomii
- umiejętność śledzenia bieżących zmian w trendach na rynku gastronomicznym
- wykorzystywanie możliwości Internetu i mediów społecznościowych w organizacji i promocji obiektu gastronomicznego
- znajomość kroków niezbędnych do otworzenia działalności
- umiejętność rekrutacji pracowników
- umiejętność oceniania i nagradzania pracownika za wyniki pracy
- znajomość podstawowych zasad motywacji pracowników
- umiejętność kontroli i analizy wyników funkcjonowania obiektu gastronomicznego
- identyfikacja wyposażenia firmy cateringowej



Tradycja i nowoczesność w gastronomii
W ramach projektu „ Młodzi z pasją” uczniowie uczestniczą w warsztatach kulinarnych prowadzonych, zajęcia są realizowane w dwóch grupach sześcioosobowych.
Uczniowie w toku zajęć realizują założone cele:
- Wskazanie możliwości sporządzania potraw tradycyjnych z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu.
- Przygotowanie potraw w nowoczesnych odsłonach,
- Wykorzystanie przepisów kuchni narodowych
- Wykorzystanie nowoczesnych urządzeń typu: piec konwekcyjno- parowy, termo cyrkulator, paco-jest, pakowarka próżniowa itp. do sporządzania potraw.
- Obsługa nowoczesnych urządzeń gastronomicznych.






W ramach projektu Młodzi z pasją uczniowie uczęszczają na zajęcia w ramach Koła Baristycznego.
Celem zajęć, które prowadzą panie Emilia Kaźmierczak i Joanna Kapłon, jest:
- umiejętność samodzielnego zaparzenia espresso z różnych ziaren kawy z wykorzystaniem najnowszej wiedzy z zakresu balistyki,
- umiejętność oceny jakości kawy i jej walorów smakowych,
- umiejętność wykonania najpopularniejszych wzorów latte art,
- zrozumienie procesów, zależności i schematów w procesie zaparzania kawy,
- poznanie podstaw alternatywnych metod zaparzania kawy,
- poznanie podstawowych cech budowy ekspresu ciśnieniowego i młynka do kawy oraz ich konserwacji,









W ramach projektu Młodzi z pasją uczniowie uczestniczą zajęciach Koła carvingowego
Celem zajęć, które prowadzi pani Emilia Kaźmierczak, jest:
- Poznanie historii rzeźbienia w owocach i warzywach
- Rozróżnianie narzędzi stosowanych w carvingu i zabezpieczanie ostrzy
- Zabezpieczanie wytworzonych prac
- Wykonanie motywów roślinnych z warzyw i owoców (różnego rodzaju kwiaty z papryki, cukinii, buraka, rzodkwi, kalarepy, mango itd.)
- Wykonanie motywów roślinnych, oraz napisów i grafiki na warzywach i owocach (kwiaty i inne wzory, grafiki i napisy na melonie, arbuzie, dyni)
- Budowanie kompozycji z wyrzeźbionych elementów
- Dobór dodatków do kompozycji przestrzennych
- Wykorzystanie carvingu na przyjęciach okolicznościowych
- Zastosowanie carvingu przy dekoracji potraw
- Organizacja i zarządzanie czasem
- Doskonalenie umiejętności interpersonalnych i pracy w grupie.




