Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Finał I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia Roślinna”

Finał I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia Roślinna”

27 października 2021 r. po raz pierwszy gościliśmy w naszej szkole uczestników finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia Roślinna”. Konkurs, któremu przyświecało hasło: „Na tyczce”, odbył się w dwóch kategoriach: Kuchnia Wegetariańska i Carving. W pierwszej kategorii wpłynęło aż 96 zgłoszeń, a do finału zakwalifikowało się 12 dwuosobowych drużyn. W konkurencji carvingowej wyłoniliśmy 9 uczestników z 16 zgłoszonych, zaś ostatecznie wystartowało 8 uczniów. Mieliśmy przyjemność gościć uczestników z Krakowa, Warszawy, Nowego Sącza, Opola, Gronowa, Bierunia, Trzebinii, Żychlina, Kielc, Jasła, Brzostowa i Moniek. Nie zabrakło również przedstawicieli gospodarzy.

Konkurs został objęty Patronatem Honorowym przez Prezydent Miasta Łodzi Hannę Zdanowską oraz Marszałka Województwa Łódzkiego Grzegorza Schreibera. Partnerami strategicznymi był Selgros Cash & Carry, restauracja Rybakówka oraz Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, zaś patronami medialnymi Express Ilustrowany i telewizja Toya. Wśród licznych sponsorów znalazły się m.in. restauracje, hotele, firmy cateringowe.

Zadaniem uczestników Kuchni Wegetariańskiej było sporządzenie trzech porcji gorącego dania wegetariańskiego z wykorzystaniem warzyw strączkowych na podstawie autorskiej receptury. Zmagania oceniane były przez jury techniczne i degustacyjne pod przewodnictwem Bartosza Petera – eksperta kulinarnego Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Natomiast carvingowcy wykonywali pracę w wybranych polskich warzywach jesiennych o tematyce propagującej zdrowy styl życia i eksponującej temat edycji “Na tyczce”, a efekty ich pracy oceniło jury, któremu przewodniczył Krzysztof Wierzba – wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i honorowy prezes Carving Team Poland.

Wydarzenie było hołdem dla Zbyszka Kopyckiego – człowieka o wielkim sercu, znakomitego kucharza, absolwenta naszej szkoły. Pragniemy by postać Zbyszka stała się wzorem dla przyszłych pokoleń kucharzy, by ich umiejętnościom kulinarnym towarzyszyła empatia, inicjatywność i gotowość do bezinteresownego działania na rzecz innych.

Wyniki konkursu

Kategoria Carving

  • I miejsce: Monika Konieczny z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu, opiekun: Piotr Wasik
  • II miejsce: Iga Kubicka z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, opiekun: Emilia Kaźmierczak
  • III miejsce: Bartosz Michalak z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, opiekun: Katarzyna Hryciuk
  • Wyróżnienie: Katarzyna Ciesielczyk z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, opiekun: Katarzyna Hryciuk

Kategoria Kuchnia Wegetariańska

  • I miejsce: Marta Szcześniak, Krzysztof Krawczyk z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, opiekun: Dorota Andrzejewska
  • II miejsce: Adam Łodej, Michał Żak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, opiekun: Michał Markowicz
  • III miejsce: Elżbieta Wróblewska, Zuzanna Kwiatkowska z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie, opiekun: Dawid Jaroszewski
  • Wyróżnienie: Mateusz Pluciński, Kacper Gustowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, opiekun: Marcin Kolasiński

Wszystkim finalistom gratulujemy umiejętności, kreatywności i chęci rozwoju, laureatom osiągnięcia wysokich wyników.

Dziękujemy wszystkim, którzy wsparli organizację naszego konkursu.

Do zobaczenia w drugiej edycji!

Zapraszamy do galerii zdjęć (link do serwisu Facebook).

Wspomnienie o Zbyszku Kopyckim

Sponsorzy konkursu


Galeria

Przejdź do treści