27 października 2021 r. po raz pierwszy gościliśmy w naszej szkole uczestników finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia Roślinna”. Konkurs, któremu przyświecało hasło: „Na tyczce”, odbył się w dwóch kategoriach: Kuchnia Wegetariańska i Carving. W pierwszej kategorii wpłynęło aż 96 zgłoszeń, a do finału zakwalifikowało się 12 dwuosobowych drużyn. W konkurencji carvingowej wyłoniliśmy 9 uczestników z 16 zgłoszonych, zaś ostatecznie wystartowało 8 uczniów. Mieliśmy przyjemność gościć uczestników z Krakowa, Warszawy, Nowego Sącza, Opola, Gronowa, Bierunia, Trzebinii, Żychlina, Kielc, Jasła, Brzostowa i Moniek. Nie zabrakło również przedstawicieli gospodarzy.
Konkurs został objęty Patronatem Honorowym przez Prezydent Miasta Łodzi Hannę Zdanowską oraz Marszałka Województwa Łódzkiego Grzegorza Schreibera. Partnerami strategicznymi był Selgros Cash & Carry, restauracja Rybakówka oraz Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, zaś patronami medialnymi Express Ilustrowany i telewizja Toya. Wśród licznych sponsorów znalazły się m.in. restauracje, hotele, firmy cateringowe.
Zadaniem uczestników Kuchni Wegetariańskiej było sporządzenie trzech porcji gorącego dania wegetariańskiego z wykorzystaniem warzyw strączkowych na podstawie autorskiej receptury. Zmagania oceniane były przez jury techniczne i degustacyjne pod przewodnictwem Bartosza Petera – eksperta kulinarnego Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Natomiast carvingowcy wykonywali pracę w wybranych polskich warzywach jesiennych o tematyce propagującej zdrowy styl życia i eksponującej temat edycji “Na tyczce”, a efekty ich pracy oceniło jury, któremu przewodniczył Krzysztof Wierzba – wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i honorowy prezes Carving Team Poland.
Wydarzenie było hołdem dla Zbyszka Kopyckiego – człowieka o wielkim sercu, znakomitego kucharza, absolwenta naszej szkoły. Pragniemy by postać Zbyszka stała się wzorem dla przyszłych pokoleń kucharzy, by ich umiejętnościom kulinarnym towarzyszyła empatia, inicjatywność i gotowość do bezinteresownego działania na rzecz innych.
Wyniki konkursu
Kategoria Carving
- I miejsce: Monika Konieczny z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu, opiekun: Piotr Wasik
- II miejsce: Iga Kubicka z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, opiekun: Emilia Kaźmierczak
- III miejsce: Bartosz Michalak z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, opiekun: Katarzyna Hryciuk
- Wyróżnienie: Katarzyna Ciesielczyk z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, opiekun: Katarzyna Hryciuk
Kategoria Kuchnia Wegetariańska
- I miejsce: Marta Szcześniak, Krzysztof Krawczyk z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, opiekun: Dorota Andrzejewska
- II miejsce: Adam Łodej, Michał Żak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, opiekun: Michał Markowicz
- III miejsce: Elżbieta Wróblewska, Zuzanna Kwiatkowska z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie, opiekun: Dawid Jaroszewski
- Wyróżnienie: Mateusz Pluciński, Kacper Gustowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, opiekun: Marcin Kolasiński
Wszystkim finalistom gratulujemy umiejętności, kreatywności i chęci rozwoju, laureatom osiągnięcia wysokich wyników.
Dziękujemy wszystkim, którzy wsparli organizację naszego konkursu.
Do zobaczenia w drugiej edycji!
Zapraszamy do galerii zdjęć (link do serwisu Facebook).