Podczas Pierwszego tygodnia zimowych ferii grupa 8 nauczycieli przedmiotów zawodowych odbyło szkolenie w Portugalii w ramach projektu Mobilni na rynku europejskim – Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Celem projektu było zapoznanie z systemem szkolnictwa zawodowego Portugalii oraz praktyczne szkolenie w obszarze kuchni narodowej i regionalnej kraju i regionu, w którym gościliśmy.
Zostaliśmy bardzo ciepło przyjęci w gminie przez burmistrza miasta Esposende. Przeprowadziliśmy wywiad z pracownikami instytucji ACICE zajmującej się edukacją i doradztwem zawodowym.
Mieliśmy zaszczyt i przyjemność brać udział w zajęciach w szkole gastronomicznej Jose Regio oraz Esposende. Wspólnie z młodzieżą przygotowaliśmy dania kuchni regionalnej, uczestniczyliśmy również w warsztatach z barmaństwa i obsługi konsumenta.
Ogromnie pasjonujące było wspólne gotowanie w restauracji Tosca de Maria, prowadzonej przez charyzmatycznego szefa Vasco i jego żonę Marię. Kuchnia portugalska okazała się smaczna, zdrowa i… co w tym klimacie bardzo istotne, prosta w przygotowaniu.
Znaleźliśmy również czas na podziwianie okolicznych miast i spacery nad Oceanem Atlantyckim. Oprócz wspaniałych wspomnień zostały zdobyte umiejętności, wiedza i doświadczenie, którymi z radością będziemy dzielić się z młodzieżą naszej szkoły.