W piątek 25 października odbył się w naszej szkole etap szkolny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Olimpiada składa się z 3 poziomów: szkolnego, okręgowego i centralnego. Nasza szkoła zawsze startuje w dwóch blokach tematycznych: gastronomia oraz technologia żywności. Pierwszy etap szkolny polega na rozwiązaniu testu 60 pytań z zakresu gastronomii technologii żywności oraz ogólnej wiedzy dotyczącej produkcji żywności, przetwórstwa rolno-spożywczego, zagadnień prawnych dotyczących produkcji i sprzedaży żywności. Druga część polega na umiejętności wykazania się wiedzą i umiejętnościami między innymi z zakresu sporządzania potraw, rozpoznawania surowców, określenia wartości odżywczych produktów spożywczych.
Jak co roku chętnych uczniów do walki o indeks na wyższe uczelnie było dużo. W sumie wzięło udział łącznie w dwóch blokach tematycznych 30 osób z klas II, III i IV technikum.
Laureaci eliminacji szkolnych
Blok Gastronomia
- Piotr Popiołek, kl. IV B
- Wiktoria Jędrzejczyk, kl. III B
- Patrycja Mikołajczyk, kl. III A
- Julia Piątek, kl. III F
- Aleksander Zimiński, kl. III F
Blok Technologia żywności
- Karolina Machlik, kl. IV B
- Daria Kaczmarek, kl. IV C
- Małgorzata Rutkiewicz, kl. IV C
- Wiktoria Sumera, kl. IV C
- Liza Krawczyk, kl. III F
Gratulujemy wszystkim uczestnikom i zwycięzcom eliminacji szkolnych.
Bożena Bocheńska, Elżbieta Kurowska