Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Etap szkolny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

Etap szkolny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

W piątek 25 października odbył się w naszej szkole etap szkolny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.

Olimpiada składa się z 3 poziomów: szkolnego, okręgowego i centralnego. Nasza szkoła zawsze startuje w dwóch blokach tematycznych: gastronomia oraz technologia żywności. Pierwszy etap szkolny polega na rozwiązaniu testu 60 pytań z zakresu gastronomii technologii żywności oraz ogólnej wiedzy dotyczącej produkcji żywności, przetwórstwa rolno-spożywczego, zagadnień prawnych dotyczących produkcji i sprzedaży żywności. Druga część polega na umiejętności wykazania się wiedzą i umiejętnościami między innymi z zakresu sporządzania potraw, rozpoznawania surowców, określenia wartości odżywczych produktów spożywczych.

Jak co roku chętnych uczniów do walki o indeks na wyższe uczelnie było dużo. W sumie wzięło udział łącznie w dwóch blokach tematycznych 30 osób z klas II, III i IV technikum.

Laureaci eliminacji szkolnych

Blok Gastronomia

  1. Piotr Popiołek, kl. IV B
  2. Wiktoria Jędrzejczyk, kl. III B
  3. Patrycja Mikołajczyk, kl. III A
  4. Julia Piątek, kl. III F
  5. Aleksander Zimiński, kl. III F

Blok Technologia żywności

  1. Karolina Machlik, kl. IV B
  2. Daria Kaczmarek, kl. IV C
  3. Małgorzata Rutkiewicz, kl. IV C
  4. Wiktoria Sumera, kl. IV C
  5. Liza Krawczyk, kl. III F

Gratulujemy wszystkim uczestnikom i zwycięzcom eliminacji szkolnych.

Bożena Bocheńska, Elżbieta Kurowska

Przejdź do treści