W piątek 22.10 odbył się w naszej szkole ( etap szkolny) Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Olimpiada składa się z 3 poziomów: szkolnego, okręgowego i centralnego . Nasza szkoła zawsze startuje w dwóch blokach tematycznych : Gastronomia i Technologia Żywności . Pierwszy etap szkolny polega na rozwiązaniu testu 60 pytań z zakresu gastronomii technologii żywności oraz ogólnej wiedzy dotyczącej produkcji żywności, przetwórstwa rolno- spożywczego, zagadnień prawnych dotyczących produkcji i sprzedaży żywności. Druga część polega na umiejętności wykazania się wiedzą i umiejętnościami między innymi z zakresu sporządzania potraw, rozpoznawania surowców, określenia wartości odżywczych produktów spożywczych .
Jak co roku chętnych uczniów do walki o indeks na wyższe uczelnie było dużo. W Bloku Gastronomia wzięło udział 18 osób, w Bloku Technologia Żywności 24 osoby.
Etap szkolny składa się z dwóch części teoretycznej i praktycznej
Laureaci eliminacji szkolonych
Blok Gastronomia
1. Igor Kołodziejczyk IV A TG
2. Iga Kubicka IV B TG
3. Marta Szcześniak IV CTG
Blok Technologia żywności
- Iga Kubicka IV CTG
- Marta Szcześniak IV CTG
- Julia Ufnalska IV BTG
W Etapie Okręgowym Naszą Szkołę będą reprezentować
Blok Gastronomia Igor Kołodziejczyk IV ATG
Blok Technologia Żywności: Iga Kubicka IV BTG, Marta Szcześniak kl IV CTG
Gratulujemy wszystkim uczestnikom i zwycięzcom eliminacji szkolnych
Bożena Bocheńska, Elżbieta Kurowska