Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

EKO-edukacja we wrześniu i październiku w Gastronomiku

W ramach moich kolejnych działań w dobiegającym końca projekcie Priorytety Przyszłości, po mobilności nauczycieli Gastronomika i odbyciu kursu dotyczącego wdrażania EKO-edukacji w szkole, we wrześniu 2023r. przygotowałam na terenie naszej szkoły tablicę informacyjną dotyczącą tego zagadnienia. Zapraszam społeczność szkoły do zapoznania się z treściami proekologicznymi umieszczonymi w gablotach obok bufetu. Odnajdziecie tam proste sposoby na życie w stylu EKO.
Dodatkowo, w obszarze warsztatów szkolnych, znajduje się tablica informująca o zasadach idei „Zero Waste w gastronomi” przygotowana przez panią profesor Wiolettę Witkowską.
Z mojej inicjatywy w szkolnym radiowęźle przez kilka dni września i października będą emitowane EKO-porady dla naszych słuchaczy – uczniów i nauczycieli. Słuchacze dowiedzą się jak oszczędzać pieniądze poprzez drobne zmiany nawyków w codziennym życiu. Rady będą dotyczyć min. jak oszczędzać wodę, energię, papier, zużycie benzyny i jak podróżować z korzyścią dla swojego zdrowia i z korzyścią dla środowiska.
Pamiętajmy, że te niekłopotliwe zmiany naszych przyzwyczajeń w życiu codziennym mogą wpłynąć na ograniczenie niekorzystnych zmian klimatycznych!

Przejdź do treści