Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Dzień Przedsiębiorczości

Dzień Przedsiębiorczości

Do udziału w Dniu Przedsiębiorczości, inicjowanym przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości w Warszawie, który odbył się 21 marca 2019 r. przystąpiło 64 uczniów z klas technikum.

Uczniowie odbyli jednodniowe praktyki u 24 łódzkich pracodawców z branży gastronomicznej, zatrudnieni byli na stanowiskach: pomoc kucharza, kelner, cukiernik.

Dzień Przedsiębiorczości jest szansą na lepsze przygotowanie uczniów szkół ponadgimnazjalnych do wejścia na rynek pracy. Umożliwia on wybór dalszej ścieżki edukacji i kariery zawodowej naszym uczniom. Mogą oni zweryfikować informacje o pracy na wymarzonym stanowisku oraz zapoznają się ze środowiskiem pracy w danym zawodzie. Zdobywają również wiedzę o tym, jakich kompetencji i wiadomości oczekuje się od kandydatów na poszczególne stanowiska pracy.

Najważniejsze działania podjęte podczas realizacji programu:

  • poinformowanie uczniów w szkole o Dniu Przedsiębiorczości,
  • w klasach pierwszych technikum przedstawienie idei i celu Dnia Przedsiębiorczości,
  • przeprowadzenie rekrutacji,
  • rozdanie dokumentacji do wypełnienia i określenie czasu na jej złożenie,
  • przeprowadzenie lekcji w klasach biorących udział w Dniu Przedsiębiorczości na temat przebiegu dnia, w jaki sposób wypełnić dzienniczek praktyk, jakie należy zdobyć informacje, itp.,
  • przedstawienie propozycji napisania podziękowań dla firm, które przyjęły uczniów na praktyki,
  • przygotowanie uczniów do sporządzenia sprawozdań w postaci prezentacji multimedialnych i zaprezentowanie na forum klasy w celu zachęcenia innych do wzięcia udziału w tym projekcie w następnym roku.

Szkoła – Szkolny Ośrodek Kariery włączając się do Dnia Przedsiębiorczości stwarza swoim uczniom możliwość:

  • poznania specyfiki wybranego przez nich zawodu,
  • zdobycia wiedzy na temat kwalifikacji i predyspozycji niezbędnych do wykonania danej profesji,
  • zauważenia i zrozumienia związku między wykształceniem a karierą zawodową,
  • przekonania się o znaczeniu relacji interpersonalnych dla dobrego funkcjonowania w miejscu pracy,
  • zapoznanie się z organizacją i zarządzaniem firmą.

Przebieg Dnia Przedsiębiorczości w firmie:

  1. Część pierwsza – wprowadzenie:
    • uczeń (uczniowie) zgłasza się w firmie na umówioną godzinę,
    • przedstawiciel (Koordynator), w formie krótkiego wykładu, zapoznaje uczniów z działalnością firmy,
    • uczniowie przechodzą na przydzielone stanowiska i pozostają pod opieką indywidualnych opiekunów-konsultantów do końca trwania praktyki.
  2. Część druga – na stanowisku:
    • konsultant zapoznaje uczniów ze swoim stanowiskiem pracy, zakresem obowiązków, zadaniami na dany dzień,
    • uczeń towarzyszy swojemu opiekunowi przez 3-5 godzin,
    • opiekun zaprasza ucznia do współpracy, powierzając mu wykonanie prostych zadań.
  3. Część trzecia – wywiad:
    • uczeń prosi konsultanta o potwierdzenie odbycia praktyk w „Karcie Ucznia”,
    • uczeń dopytuje Opiekuna o dodatkowe informacje, niezbędne do uzupełnienia „Karty Ucznia”, np.: o wymagane wykształcenie, przydatne umiejętności czy perspektywy zatrudnienia.
  4. Część czwarta – podsumowanie:
    • uczeń na podstawie zdobytych informacji opracowuje sprawozdanie w formie prezentacji multimedialnej,
    • prezentacja opracowanych projektów na forum klasy na przedsiębiorczości.

Udział przedsiębiorstw w Dniu Przedsiębiorczości przyczynia się do:

  • zdobycia uznania dla osiągnięć firmy,
  • budowaniu dobrych relacji z lokalną społecznością,
  • poznania i pozyskania potencjalnych pracowników i partnerów w biznesie
  • satysfakcji z pomocy młodym ludziom w podjęciu trafnej decyzji, dotyczącej ich dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej.

Opracowała: Iwona Kowalczyk


Galeria

Przejdź do treści