Do udziału w Dniu Przedsiębiorczości, inicjowanym przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości w Warszawie, który odbył się 21 marca 2019 r. przystąpiło 64 uczniów z klas technikum.
Uczniowie odbyli jednodniowe praktyki u 24 łódzkich pracodawców z branży gastronomicznej, zatrudnieni byli na stanowiskach: pomoc kucharza, kelner, cukiernik.
Dzień Przedsiębiorczości jest szansą na lepsze przygotowanie uczniów szkół ponadgimnazjalnych do wejścia na rynek pracy. Umożliwia on wybór dalszej ścieżki edukacji i kariery zawodowej naszym uczniom. Mogą oni zweryfikować informacje o pracy na wymarzonym stanowisku oraz zapoznają się ze środowiskiem pracy w danym zawodzie. Zdobywają również wiedzę o tym, jakich kompetencji i wiadomości oczekuje się od kandydatów na poszczególne stanowiska pracy.
Najważniejsze działania podjęte podczas realizacji programu:
- poinformowanie uczniów w szkole o Dniu Przedsiębiorczości,
- w klasach pierwszych technikum przedstawienie idei i celu Dnia Przedsiębiorczości,
- przeprowadzenie rekrutacji,
- rozdanie dokumentacji do wypełnienia i określenie czasu na jej złożenie,
- przeprowadzenie lekcji w klasach biorących udział w Dniu Przedsiębiorczości na temat przebiegu dnia, w jaki sposób wypełnić dzienniczek praktyk, jakie należy zdobyć informacje, itp.,
- przedstawienie propozycji napisania podziękowań dla firm, które przyjęły uczniów na praktyki,
- przygotowanie uczniów do sporządzenia sprawozdań w postaci prezentacji multimedialnych i zaprezentowanie na forum klasy w celu zachęcenia innych do wzięcia udziału w tym projekcie w następnym roku.
Szkoła – Szkolny Ośrodek Kariery włączając się do Dnia Przedsiębiorczości stwarza swoim uczniom możliwość:
- poznania specyfiki wybranego przez nich zawodu,
- zdobycia wiedzy na temat kwalifikacji i predyspozycji niezbędnych do wykonania danej profesji,
- zauważenia i zrozumienia związku między wykształceniem a karierą zawodową,
- przekonania się o znaczeniu relacji interpersonalnych dla dobrego funkcjonowania w miejscu pracy,
- zapoznanie się z organizacją i zarządzaniem firmą.
Przebieg Dnia Przedsiębiorczości w firmie:
- Część pierwsza – wprowadzenie:
- uczeń (uczniowie) zgłasza się w firmie na umówioną godzinę,
- przedstawiciel (Koordynator), w formie krótkiego wykładu, zapoznaje uczniów z działalnością firmy,
- uczniowie przechodzą na przydzielone stanowiska i pozostają pod opieką indywidualnych opiekunów-konsultantów do końca trwania praktyki.
- Część druga – na stanowisku:
- konsultant zapoznaje uczniów ze swoim stanowiskiem pracy, zakresem obowiązków, zadaniami na dany dzień,
- uczeń towarzyszy swojemu opiekunowi przez 3-5 godzin,
- opiekun zaprasza ucznia do współpracy, powierzając mu wykonanie prostych zadań.
- Część trzecia – wywiad:
- uczeń prosi konsultanta o potwierdzenie odbycia praktyk w „Karcie Ucznia”,
- uczeń dopytuje Opiekuna o dodatkowe informacje, niezbędne do uzupełnienia „Karty Ucznia”, np.: o wymagane wykształcenie, przydatne umiejętności czy perspektywy zatrudnienia.
- Część czwarta – podsumowanie:
- uczeń na podstawie zdobytych informacji opracowuje sprawozdanie w formie prezentacji multimedialnej,
- prezentacja opracowanych projektów na forum klasy na przedsiębiorczości.
Udział przedsiębiorstw w Dniu Przedsiębiorczości przyczynia się do:
- zdobycia uznania dla osiągnięć firmy,
- budowaniu dobrych relacji z lokalną społecznością,
- poznania i pozyskania potencjalnych pracowników i partnerów w biznesie
- satysfakcji z pomocy młodym ludziom w podjęciu trafnej decyzji, dotyczącej ich dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej.
Opracowała: Iwona Kowalczyk