W ramach działań w dobiegającym końca projekcie Priorytety Przyszłości, po mobilności nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi w dniu 29 września na zajęciach z pracowni technologicznej odbyła się lekcja otwarta z udziałem klasy III C technikum, pod okiem p. Joanny Kapłon i p. Katarzyny Bulińskiej.
Temat lekcji był wyjątkowy: Demokracja w kuchni. Doskonalenie kreatywności uczniów.
W pierwszym etapie uczniowie podzieleni na pary zaplanowali dania obiadowe: przystawkę, danie główne i deser. Następnie każda z par omówiła swoje propozycje. W drodze demokratycznego głosowania wyłoniono po jednym zestawie, który był wykonywany przez całą grupę.
Grupa I wybrała: sałatkę „rzymski klasyk”, zestaw „niedzielny obiad” – filet drobiowy panierowany z groszkiem karmelizowanym i ziemniaczanym puree, babeczki z musem z mango.
Grupa II wybrała: chipsy z ziemniaków z salsą pomidorową, kurczaka po tajsku z sosem mango i ryżem na sypko, tartę śliwkową z lodami cynamonowymi.
Obie grupy pracowały pod nadzorem szefów kuchni, czyli uczniów, których propozycje uzyskały najwięcej głosów. Uczniowie wraz z gośćmi degustowali potrawy przy stołach nakrytych przez wyznaczonych kelnerów.
- Uczniowie uczyli się:
- Wykazać się kreatywnością i dbałością o estetykę.
- Współpracować w grupie.
- Pracować pod presją czasu.
- Dbać o atmosferę i komunikację w zespole.
- Wypracowywać kompromisy.
Doskonalili własny warsztat pracy i umiejętności interpersonalne, kształtowanie umiejętności życiowe uczniów – life skills.
W ramach dzielenia się wiedzą, konspekt wraz z załącznikami został udostępniony i będzie wykorzystywany podczas zajęć lekcyjnych we wszystkich klasach.