Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Demokracja w kuchni

W ramach działań w dobiegającym końca projekcie Priorytety Przyszłości, po mobilności nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi w dniu 29 września na zajęciach z pracowni technologicznej odbyła się lekcja otwarta z udziałem klasy III C technikum, pod okiem p. Joanny Kapłon i p. Katarzyny Bulińskiej.

Temat lekcji był wyjątkowy: Demokracja w kuchni. Doskonalenie kreatywności uczniów.

W pierwszym etapie uczniowie podzieleni na pary zaplanowali dania obiadowe: przystawkę, danie główne i deser. Następnie każda z par omówiła swoje propozycje. W drodze demokratycznego głosowania wyłoniono po jednym zestawie, który był wykonywany przez całą grupę.

Grupa I wybrała: sałatkę „rzymski klasyk”, zestaw „niedzielny obiad” – filet drobiowy panierowany z groszkiem karmelizowanym i ziemniaczanym puree, babeczki z musem z mango.

Grupa II wybrała: chipsy z ziemniaków z salsą pomidorową, kurczaka po tajsku z sosem mango i ryżem na sypko, tartę śliwkową z lodami cynamonowymi.

Obie grupy pracowały pod nadzorem szefów kuchni, czyli uczniów, których propozycje uzyskały najwięcej głosów. Uczniowie wraz z gośćmi degustowali potrawy przy stołach nakrytych przez wyznaczonych kelnerów.

  • Uczniowie uczyli się:
  • Wykazać się kreatywnością i dbałością o estetykę.
  • Współpracować w grupie.
  • Pracować pod presją czasu.
  • Dbać o atmosferę i komunikację w zespole.
  • Wypracowywać kompromisy.

Doskonalili własny warsztat pracy i umiejętności interpersonalne, kształtowanie umiejętności życiowe uczniów – life skills.
W ramach dzielenia się wiedzą, konspekt wraz z załącznikami został udostępniony i będzie wykorzystywany podczas zajęć lekcyjnych we wszystkich klasach.

Przejdź do treści