29 września na zajęciach z pracowni technologicznej odbyła się lekcja otwarta z udziałem klasy III C technikum, pod okiem p. Joanny Kapłon i p. Katarzyny Bulińskiej. Temat lekcji był wyjątkowy: Demokracja w kuchni. Doskonalenie kreatywności uczniów.
W pierwszym etapie uczniowie podzieleni na pary zaplanowali dania obiadowe: przystawkę, danie główne i deser. Następnie każda z par omówiła swoje propozycje. W drodze demokratycznego głosowania wyłoniono po jednym zestawie, który był wykonywany przez całą grupę.
Grupa I wybrała: sałatkę „rzymski klasyk”, zestaw „niedzielny obiad” – filet drobiowy panierowany z groszkiem karmelizowanym i ziemniaczanym puree, babeczki z musem z mango.
Grupa II wybrała: chipsy z ziemniaków z salsą pomidorową, kurczaka po tajsku z sosem mango i ryżem na sypko, tartę śliwkową z lodami cynamonowymi.
Obie grupy pracowały pod nadzorem szefów kuchni, czyli uczniów, których propozycje uzyskały najwięcej głosów. Uczniowie wraz z gośćmi degustowali potrawy przy stołach nakrytych przez wyznaczonych kelnerów.
Uczniowie uczyli się
• Wykazać się kreatywnością i dbałością o estetykę.
• Współpracować w grupie.
• Pracować pod presją czasu.
• Dbać o atmosferę i komunikację w zespole.
• Wypracowywać kompromisy.
Doskonalili własny warsztat pracy i umiejętności interpersonalne, kształtowanie umiejętności życiowe uczniów – life skills.
Joanna Kapłon
Katarzyna Bulińska