17 kwietnia 2018 r. w Ostródzie podczas targów Mazury HoReCa Daniel Bauer brał w udział w finale konkursu kulinarnego, którego tematem był kreatywny deser lodowy. Jak zaznaczyli organizatorzy (regulamin konkursu):
Temat desery lodowe to szerokie spektrum możliwości i kombinacji smakowych. Jest wiele możliwości na własną interpretację i kreatywność. Zaprezentuj deser tak, aby był wyjątkowy – liczy się smak i aranżacja. Również ważna jest estetyka wykonania i szczegóły wykończenia. W deserze najważniejszy jest smak, który wynika z idealnych połączeń użytych składników. Stosuj tylko takie techniki, które opanowałeś w stopniu dostatecznym. Zachowaj harmonię Twojej indywidualnej kompozycji. Udział w konkursie niewątpliwie wpłynie na Twój przyszły sukces zawodowy.
Daniel wylosował stanowisko nr 1 i pomimo trudności technicznych wybronił się i został zwycięzcą.
60 minut i 12 porcji deseru to była strasznie trudna i wyczerpująca praca. Daniel przygotował swój autorki deser z wykorzystaniem obowiązkowych lodów kasztanowych i dodatkowych śmietankowych oraz produktu firmy Debic.
Nazwa deseru: Lody kasztanowe / tarta z lodami śmietankowymi i nugatem / brownie / tymianek / biała czekolada / czarny bez / malina / maślanka.
Patronem strategicznym konkursu byli Froneri Polska Sp. z o. o. (Schöller) oraz Friesland Campina Nederland BV (Debic). Patronem merytorycznym Konkursu była Fundacja Klubu Szefów Kuchni.