Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

„Cooking and Culture” w Martina Franca we Włoszech

Pięcioro nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomicznych uczestniczyło w dwutygodniowym kursie „Cooking and Culture” we Włoszech, w miejscowości Martina Franca.

W trakcie trwania kursu nauczyciele:

  • zdobyli umiejętności sporządzania potraw z wykorzystaniem lokalnych surowców, pracując z miejscowymi szefami kuchni
  • szkolili się w profesjonalnych restauracjach przestrzegając zasad technologii gastronomicznej
  • poznali lokalną kulturę kulinarną Apulii i południa Włoch
  • zdobywali doświadczenie w lokalnych piekarniach, zakładach produkujących wino i oliwę
  • nawiązali kontakty z lokalnymi producentami żywności
  • poszerzyli wiedzę z zakresu żywienia, kontroli bezpieczeństwa żywności
  • mieli możliwość obserwować funkcjonowanie lokalnego targu z miejscowymi surowcami
Przejdź do treści