12 lutego 2018 r. odbyła się polska edycja międzynarodowego konkursu Calvados Nouvelle International Trophies. Jak co roku, „Stara Zajezdnia by DeSilva” na krakowskim Kazimierzu stała się areną zmagań profesjonalnych barmanów oraz uczniów szkół gastronomiczno-hotelarskich z całej Polski.
Uczniowie mieli 12 minut na wykonanie dekoracji do 4 porcji short drinków na bazie wylosowanej marki Calvadosu oraz składnika warzywnego w dowolnej postaci. Ocenie podlegały również umiejętności techniczne sztuki barmańskiej. Dodatkowo uczniowie zmierzyli się w blind teście syropów Monin.
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi reprezentował Adrian Zduńczyk z klasy III td, który przygotował drink o nazwie „Przedwiośnie” złożony z calvadosu, soku z buraka, syropu poziomkowego, soku z cytryny, białka jaja i świeżo mielonego pieprzu. Kompozycję Adriana doceniło jury degustacyjne, otrzymał bowiem najwyższe noty za wygląd, aromat i smak spośród wszystkich uczestników konkursu. Ostatecznie Adrian uplasował się na 3 miejscu, tracąc tylko 2 punkty do zwycięzcy.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!