4 marca 2021 odbyło się ogłoszenie wyników XXII edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. W tym roku konkurs ze względu na pandemię przyjął inną formułę – odbył się w wersji online. Zadaniem konkursowym w części barmańskiej było przygotowanie:
- autorskiej receptury na Soft Fancy Drinka o pojemności powyżej 15 cl,
- zdjęć drinka z dekoracją,
- zdjęcie sylwetki barmana,
- filmu z techniką sporządzania 3 porcji napoju mieszanego metodą shakerowania.
Ocenie podlegały: receptura, technika wykonania, wygląd drinka, dekoracja, sylwetka zawodowa barmana. Maksymalna ilość składników nie mogła przekraczać 6, nie licząc dekoracji.
Patrycja Mikołajczyk z kl. IV A przygotowała drinka o nazwie „Tropical Queen”, w skład którego na 1 porcję wchodziły:
- 20 ml syropu liczi MONIN
- 30 ml puree marakuja MONIN
- 50 ml soku z limonki
- 60 ml nektaru bananowego Tymbark
- 1/3 szt. białka jaja kurzego
- 1 D. świeżo mielonego czarnego pieprzu
Drink został podany w filiżance do kawy, a dekoracja napoju na bazie owoców liczi oraz świeżego zielonego pieprzu, ułożona na talerzu łupkowym.
Miło mi poinformować, że Patrycja pokonała wszystkim konkurentów i zajęła 1 miejsce w konkursie.
Serdecznie gratuluję i życzę dalszych sukcesów!
Opiekun: Edyta Cieślak-Kudła