Wyniki II Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia Roślinna”

II Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia Roślinna” – edycja pt. „Historie z jabłkiem w tle” przeszedł do historii.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom, opiekunom, jurorom, patronom, sponsorom i gościom. Gratulujemy zwycięzcom! W kategorii Kuchnia Wegetariańska na podium stanęli:

I miejsce: Oliwia Łazorczyk, Katarzyna Grzechnik – Zespół Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie, opiekun: p. Anna Czerny-Żugaj

II miejsce: Agata Malinowska, Dawid Pawłowski – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, opiekun: p. Elżbieta Kurowska

III miejsce: Martyna Kliś, Miłosz Biegun – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu, opiekun: p. Alicja Broda

Wyróżnienie: Laura Siatecka, Jakub Ścierski – Powiatowy Zespół Szkół w Bieruniu, opiekun: p. Małgorzata Rybak

W kategorii Carving laureatami zostali:

I miejsce: Oliwia Jasica – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, opiekun: p. Joanna Gadula

II miejsce: Witold Dzwonkowski – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, opiekun: p. Małgorzata Rochmińska

III miejsce: Bartosz Michalak – ZSEU w Żychlinie, opiekun: p. Elżbieta Sell

Wyróżnienie: Anita Nadymus – Zespół Szkół nr 3 w Jaśle, opiekun: p. Elżbieta Piwowarska

Fotorelacja z konkursu

Klaudia Balcerowska

Wycieczka integracyjna

Wycieczka integracyjna

27 pażdziernika w ramach zajęc integracyjnych fonansowanych przez UNICEF klasy 1 ka BS z wychowawcą Aleksandrą Horodecką oraz 1 A TG z wychowawcą Danutą Kolad uczestniczyły w wycieczce do  ogrodu zoologicznego w  Borysewie.   Uczniowie spędzali czas pośród egzotycznych zwierząt pochodzących z całego świata, obserwowali karmienie tygrysów, żyraf i fok, mieli możliwośc wejść do zagrody z kozami i alpakami i pogłaskać te przemiłe, choć płochliwe,  zwierzęta parzystokopytne. Wycieczka była doskonała okazją do integracji klas, z uczniami którzy pzrybyli z Ukrainy. 

Aleksandra Horodecka

Czytaj dalej

Turniej „Młoda Krew Ratuje Życie”

Turniej „Młoda Krew Ratuje Życie”

W siedzibie Łódzkiego Zarządu Okręgowego Polskiego Czerwonego Krzyża odbyło się rozstrzygnięcie XVIII edycji Turnieju Szkół w Honorowym Krwiodawstwie pt. „Młoda krew ratuje życie”. Pomimo ograniczeń związanych z pandemią Covid-19, udało nam się pomyślnie przeprowadzić zbiórki krwi w ubiegłym roku szkolnym. W rywalizacji szkół na szczeblu wojewódzkim otrzymaliśmy II miejsce w kategorii „Najwięcej oddanej krwi” oraz II miejsce w kategorii „Wskaźnik aktywności”. Uroczystość wręczenia wyróżnień odbyła się przy udziale przedstawicieli z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa oraz Dyrektora Łódzkiego Oddziału Okręgowego Polskiego Czerwonego Krzyża. Dziękujemy wszystkim honorowym krwiodawcom z naszej szkoły za udział w akcjach oraz chęć niesienia bezinteresownej pomocy osobom potrzebującym.


Opiekun SK PCK:

Grzegorz Papiewski

Czytaj dalej

Zwiedzanie zabytkowego cmentarza na ul. Ogrodowej w Łodzi

Zwiedzanie zabytkowego cmentarza na ul. Ogrodowej w Łodzi

W dniu 27 października 2022 roku klasa III A Technikum
wraz z wychowawcą zwiedziła Stary cmentarz przy ul. Ogrodowej w Łodzi.

W trakcie zwiedzania zapoznaliśmy się z krótką historią cmentarza, odwiedziliśmy zabytkowe grobowce, m.in. Kaplicę Karola Scheiblera, Kaplicę Rodziny Heinzlów, Grobowiec Gustawa Geyera oraz mogiły zbiorowe: m.in. kwatery z mogiłami harcerek, które utonęły podczas pamiętnej tragedii
w 1948 roku i harcerzy poległych podczas II wojny światowej.

Zatrzymaliśmy się także przy Grobie małego dziecka śpiącego na poduszce, który pochodzi z 1909r. i przysypany ziemią został odkryty w 2006r.

Jednocześnie młodzież uporządkowała kilka zapomnianych
i zaniedbanych grobów.

Bożena Bocheńska

Czytaj dalej

II miejsce Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny im.Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia Roślinna”- kategoria kuchnia wegetariańska

II miejsce Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny im.Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia Roślinna”- kategoria kuchnia wegetariańska

Dnia 26 października 2022r. uczniowie  z naszej szkoły zajęli II miejsce w finale Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im .Zbigniewa Kopyckiego II edycja „Kuchnia Roślinna” kategoria Kuchnia Wegetariańska. Tematem tegorocznego konkursu była „Historia z jabłkiem w tle”.

Zadaniem uczestników Kuchni Wegetariańskiej  było sporządzenie trzech porcji dania gorącego i trzech porcji deseru wegetariańskiego z wykorzystaniem jabłek na podstawie autorskiej receptury.

Czytaj dalej

Niechciane i zapomniane

Jeśli ktoś chciałby obdarować zwierzęta ze schroniska w Łodzi, może przynieść swoim wychowawcom lub opiekunom akcji Monice Pacek (sala 300 – informatyka) i Aleksandrze Horodeckiej (sala 200):

  • karmę mokrą i suchą dla psów i kotów,
  • karmę specjalistyczną dla psów i kotów,
  • przysmaki dla psów i kotów,
  • ręczniki, koce na posłania dla zwierząt (oczywiście bez pierza i gąbek, które zwierzak może łatwo pogryźć i popsuć),
  • obroże, smycze, kagańce,
  • metalowe miski i garnki na jedzenie i wodę,
  • klatki i kosze,
  • środki finansowe.

Z góry dziękujemy wszystkim rodzicom, uczniom i nauczycielom o wielkich sercach, którzy przyczynią się do polepszenia bytu, a niejednokrotnie uratowania życia niechcianym zwierzakom – bo wszyscy chcą żyć.

…a może pomożesz w inny sposób, np. poszukując zwierzakom domu.

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej schroniska https://schronisko.uml.lodz.pl/ w zakładce wolontariat.

Monika Pacek

Wycieczka integracyjna klasy IB i IF do Torunia

Wycieczka integracyjna klasy IB i IF do Torunia

W dniu 21.10.2022r. klasa I B i I F wraz z wychowawcami, dzięki wsparciu UNICEFu wybrały się na wycieczkę integracyjną do Torunia. Uczniowie uczestniczyli w bardzo ciekawym seansie w Planetarium. Dzięki temu poszerzyli swoją wiedzę o Kosmosie. Wzięli również udział w piernikowych warsztatach w „Żywym Muzeum Piernika”. Nie ma lepszej pamiątki z Torunia niż własnoręcznie zrobiony piernik. Nasze lokalne specjały znane były już uczniom z Polski, natomiast uczniowie z Ukrainy zetknęli się z nimi pierwszy raz, wszystkim jednak smakowały tak samo dobrze. Wycieczkę zakończył spacer po Starym Mieście. Po dniu pełnym wrażeń wszyscy pełni energii i zapału do pracy wrócili do swoich domu.

Emilia Kaźmierczak

Czytaj dalej

Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny im. Zbigniewa Kopyckiego ” Kuchnia roślinna”- finał konkursu- kategoria carving

Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny im. Zbigniewa Kopyckiego ” Kuchnia roślinna”- finał konkursu- kategoria carving

Dnia 26.10.2022 r.  carvingowcy z naszej szkoły odnieśli ogromny sukces. 

Dwóch uczniów zakwalifikowanych do finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego  „ Kuchnia Roślinna” stanęło na podium.  Tematem tegorocznego konkursu była „Historia z jabłkiem w tle”. 

Oliwia Jasica pod opieką p. Joanny Gaduli zajęła I miejsce, a Witold Dzwonkowski pod opieką p. Małgorzaty Rochmińskiej zajął II miejsce.   

Obojgu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. 

Joanna Gadula 

Czytaj dalej

Wycieczka integracyjna klasy I B

Wycieczka integracyjna klasy I B

W dniu 29.09.2022 r. klasa I B wraz z wychowawcą wybrała się na wycieczkę integracyjną do Pasieki Edukacyjnej Boży Dar w Łodzi.

Uczniowie uczestniczyli w ciekawym wykładzie na temat owadów zapylających, wzięli udział w degustacji miodów, wykonali własną świecę woskową, zaglądali do ula w stroju pszczelarskim, zwiedzali pracownię pszczelarską. Po nauce przyszedł czas na zabawę. Nie zabrakło ogniska z kiełbaskami, wspólnych rozmów i tańców.

Emilia Kaźmierczak

Czytaj dalej

Uroczysta inauguracja roku akademickiego Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Uroczysta inauguracja roku akademickiego Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

27 września 2022 r. w Chefs Culinar w Wiskitkach odbyła się uroczysta inauguracja roku akademickiego I edycji Akademii Mistrzów Smaku by Blevedere.

Czworo naszych uczniów – Aleksandra Dobroszek, Agata Malinowska, Dawid Pawłowski i Dominik Diug, którzy przeszli eliminacje do tego prestiżowego projektu, uczestniczyło w pierwszych zajęciach, których tematem przewodnim była wołowina i kuchnia francuska. Warsztaty prowadzili David Gaboriaud i Krystian Zalejski.

Joanna Kapłon

Skip to content