Zobacz też: nasza oferta, Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4, Branżowa Szkoła II Stopnia nr 1.
W Technikum nr 4 oferujemy naukę w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik usług kelnerskich.
Nauka w technikum trwa pięć lat. W trakcie nauki, na podstawie zewnętrznych egzaminów zawodowych, uzyskasz dwie kwalifikacje:
dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych:
przygotowanie i wydawanie dań (egzamin po kl. III),
organizacja żywienia i usług gastronomicznych (egzamin po kl. V);
dla zawodu technik usług kelnerskich:
wykonywanie usług kelnerskich (egzamin po kl. III),
organizacja usług gastronomicznych (egzamin po kl. V).
Ponadto będziesz się uczyć języka angielskiego (od podstaw lub jako kontynuacja, jeśli uczyłeś się go wcześniej) oraz francuskiego (od podstaw), w tym języka zawodowego.
Odbędziesz praktyki zawodowe w warsztacie szkolnym lub w renomowanym zakładzie gastronomicznym (restauracje, hotele).
Poza umiejętnościami kucharskimi, nabędziesz przydatne w przyszłej pracy umiejętności związane z:
- kelnerstwem,
- planowaniem i rozliczaniem imprez,
- planowaniem żywienia,
- carvingiem,
- barmaństwem,
- cateringiem.
Zajęcia związane z kwalifikacjami zawodowymi odbywają się w pracowniach specjalistycznych z podziałem na grupy.
Po ukończeniu technikum możesz zdać egzamin maturalny i kontynuować naukę na studiach.
Podczas rekrutacji na rok szkolny 2023/2024 masz do wyboru pięć klas w technikum, jedną klasę w szkole branżowej I stopnia oraz jedną klasę w szkole branżowej II stopnia:
Lp | Typ szkoły | Symbol oddziału | Przedmioty z rozszerzonym programem nauczania /profil/ zawód | Języki obce | Przedmioty uwzględniane w procesie rekrutacji | Planowane innowacje |
1 | Technikum nr 4 | A | j. angielski/ technik żywienia i usług gastronomicznych | j. angielski, j. francuski | j. polski, j. angielski, matematyka, chemia | TŻiUG: chemia spożywcza z elementami żywienia |
2 | Technikum nr 4 | B | Biologia/ technik żywienia i usług gastronomicznych | j. angielski, j. francuski | j. polski, j. angielski, matematyka, biologia | TŻiUG: żywienie w zdrowiu i urodzie |
3 | Technikum nr 4 | C | Geografia/ technik żywienia i usług gastronomicznych | j. angielski, j. francuski | j. polski, j. angielski, matematyka, geografia | TŻiUG: cukiernictwo restauracyjne |
4 | Technikum nr 4 | D | WOS/ technik żywienia i usług gastronomicznych | j. angielski, j. francuski | j. polski, j. angielski, matematyka, WOS | TŻiUG: serwis restauracyjny |
5 | Technikum nr 4 | E | j. angielski,/technik żywienia i usług gastronomicznych (14 os)/ technik usług kelnerskich (14 os.) | j. angielski, j. francuski | j. polski, j. angielski, matematyka, biologia | TŻiUG: serwis restauracyjny / TUK: racjonalne żywienie |
6 | Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 | a | kucharz | j. angielski | j. polski, j. angielski, matematyka, biologia | – |
7 | Branżowa Szkoła II stopnia nr 1 | BS II | Technik żywienia i usług gastronomicznych | j. angielski | j. polski, j. angielski, matematyka, średnia z przedmiotów zawodowych w BS I | – |