Misją naszej szkoły jest ugruntowanie trwałych, zdrowych i poprawnych relacji wewnątrz szkolnej wspólnoty, dzięki którym nauczyciele staną się przewodnikami uczniów w ich drodze do rozwoju zawodowego i osobistego.

Przepisy kulinarne

Spis treści


Dary jesieni

Ciasto marchewkowe
  • 0,25 kg mąki
  • 0,3 kg marchwi
  • 4 jaja
  • 0,3 kg cukru
  • 250 ml oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,05 kg orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie

Jaja utrzeć z cukrem. Dodać olej (wlać cienkim strumieniem), cynamon, posiekane orzechy, proszek do pieczenia, mąkę, delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać startą marchew. Piec ok.40 minut w temp. 160 stopni.


Biskwity z różowym kremem
  • 12 jaj
  • 0,36 kg cukru
  • 0,18 mąki pszennej
  • 0,18 mąki ziemniaczanej
  • 0,9 kg malin
  • 0,4 kg cukru pudru
  • 1 kg twarogu
  • 6 łyżeczek żelatyny
Wykonanie
  1. Sporządzić ciasto biszkoptowe. Na pergaminie wyrysować kółka o średnicy 10 cm . Ciasto wycisnąć za pomocą szprycy, tak aby pokryło powierzchnię kółek. Piec około 10 minut w temperaturze 180 °C. Wyjąć, ułożyć na ściereczce posypanej cukrem, złożyć na pół.
  2. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, ochłodzić. Maliny przetrzeć przez sito. Żelatynę wymieszać z malinami. Połączyć z twarogiem, utartym z cukrem pudrem. Schłodzić krem twarogowy i umieścić w szprycy. Za jej pomocą napełnić biskwity. Udekorować całymi malinami. Gotowe biskwity posypać cukrem pudrem.

Tort gruszkowy
  • 7 szt gruszek
  • 400 g czekolady deserowej
  • 5 jaj
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 750 g śmietany 36%
  • sok cytrynowy
  • 5 łyżek konfitury morelowej
Wykonanie

200 g czekolady stopić na parze. Masło utrzeć z 1/3 szklanki cukru. Wciąż ucierając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i mielonymi migdałami. Wraz z wystudzoną czekoladą dodać do masy jajecznej. Białka ubić i wymieszać z masą. Ciasto przełożyć do tortownicy, piec 45 minut w temp. 140 stopni. Szklankę wody zagotować z resztą cukru 5 gruszek obgotować w syropie. Resztę czekolady stopić. Ciasto przekroić na pół, naponczować, nałożyć gruszki. Śmietanę ubić połączyć z ostudzoną czekoladą. 1/3 kremu wyłożyć na gruszki, przykryć drugim krążkiem ciasta i naponczować. Posmarować cały tort resztą kremu. Schłodzić.


Pierożki z jabłkami
  • 4 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 100 g drożdży
  • 250 g śmietany 18 %
  • 1 jajo
  • aromat wanilinowy
  • 1 kg jabłek
Wykonanie

Wszystkie składniki ciasta wyrobić jak na pierogi. Musi być miękkie. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć sok. Lekko dosłodzić. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, nakładać jabłka i sklejać pierożki. Posmarować ciastka rozmąconym jajem, posypać cukrem i piec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.


Tarta gruszkowa

Ciasto

  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 0,25 kg masła roślinnego
  • 0,15 kg cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 5 dorodnych gruszek

Krem

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 i Vi szklanki mleka
  • 6 łyżek słodkiej śmietanki kremowej
  • 0,25 kg masła roślinnego
Wykonanie

Mąkę przesiać, dodać cukier puder , masło roślinne, wszystko posiekać nożem, dodać jajka i zarobić ciasto. Uformować kulę z ciasta, a następnie schłodzić je w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować, a następnie wylepić nim formę do tarty. Ciasto nakłuć w kilku miejscach i upiec na złoty kolor. Przygotować krem. W szklance mleka rozprowadzić budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i z masłem.Wlać rozprowadzony w mleku budyń i cały czas mieszając gotować 2 min. Zimny budyń ubić mikserem z dodatkiem śmietanki na gęsty puch. Osobno utrzeć masło roślinne. Do utartego masła dodawać porcjami masę budyniową i powoli ucierać. Gotowy krem rozprowadzić na upieczonym spodzie. Ułożyć na wierzchu gruszki pokrojone na połowę.


Tarta z jabłkami

Ciasto

  • 1 kg mąki
  • 0,5 kg masła roślinnego
  • 0,2 kg cukru pudru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 żółtka

Nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • 400 ml śmietany 18%
  • 4 jaja
  • 0,1 kg cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
Wykonanie

Ciasto

Przesiać mąkę z solą, cukrem pudrem, dodać masło roślinne. Całość posiekać. Następnie dodać żółtka i skórkę z cytryny. Ciasto zarobić nożem. Uformować kulę, ciasto schłodzić. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. ćwiartki jabłek pokroić w cząstki.

Krem

Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, śmietaną, sokiem z cytryny. Formy do tarty o średnicy 10 cm wysmarować tłuszczem. Schłodzić. Wylepić ciastem, nakłuć spody, podpiec. Następnie ułożyć jabłka, polać kremem, zapiec. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Placek z dynią
  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 szklanki dyni rozdrobnionej w malakserze
  • 250 ml mleka
  • 0,25 kg cukru pudru
  • 0,1 kg drożdży
  • 3 jaja
  • 6 łyżek oleju sojowego
  • aromat rumowy
  • szczypta soli
Wykonanie

Zrobić rozczyn. Do rozkruszonych i rozprowadzonych w ciepłym mleku drożdży dodać łyżkę cukru pudru i dwie łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn dojrzeje dodać do niego jaja utarte z cukrem, olej, aromat, dynię, sól, przesianą mąkę i wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Jednolite i lśniące ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160 stopni. Ciasto jest gotowe, gdy lekko się zrumieni, a jego boki odstają od formy. Wychłodzony placek posypać obficie cukrem pudrem.


Grzybki

Ciasto

  • 0,5 kg mąki
  • 0,25 kg margaryny
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 jajo
  • mak
  • polewa czekoladowa

Krem

  • 0,25 kg margaryny
  • 0,5 1 mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,15 kg cukru
  • 1 szt. cukru wanilinowego
Wykonanie

Ciasto kruche

Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Gdy składniki się połączą dodać śmietanę, żółtko jaja. Ciasto zarobić nożem ,uformować kulę, schłodzić. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wyciąć z niego szklanką i foremką do babeczek pary krążków. Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek i upiec na złoty kolor. Wyciąć małym kieliszkiem środki z krążków wykrojonych foremką i upiec je. Uformować z rulonu ciasta trzonki grzyba, maczać je w maku, następnie upiec. Do upieczonych kapeluszy nałożyć krem i przykryć je krążkiem z dziurką. Włożyć trzonek w dziurkę, kapelusz polać polewą.

Krem budyniowy

Sporządzić zawiesinę z mąki pszennej i ziemniaczanej w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać zawiesinę i zagotować mieszając. Wystudzić. Utrzeć margarynę, a następnie dodawać do niej porcjami wystudzony budyń ucierając.


Placek jabłkowy z budyniem
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • 1,5 kg jabłek
  • 400 ml białego wina szczypta cynamonu
  • 3 budynie wanilinowe
  • 30 g tartej bułki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kremówki
  • 50 g cukru pudru
Wykonanie

Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, dodać margarynę, 125 g cukru, jaja, sól. Zagnieść ciasto i schłodzić. Jabłka pokroić w kostkę. Zagotować wino, 125 g cukru i cynamon. Dusić 7 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z niewielką ilością wody, dodać rodzynki i zagotować w kompocie. 2/3 ciasta rozwałkować na placek o średnicy 32 cm Wyłożyć na tortownicę o średnicy 26 cm, unieść brzegi do góry. Spód nakłuć widelcem , posypać bułką tartą. Nałożyć owoce w budyniu. Brzeg ciasta zagiąć, posmarować żółtkiem ze śmietaną. Resztę ciasta rozwałkować położyć na jabłka. Posmarować żółtkiem ze śmietaną. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez 50 minut. Schłodzić.


Sałatki

Przepisy na sałatki


Potrawy z chrzanem

Zupa chrzanowa z kiełbasą
  • 70 dkg białej kiełbasy
  • 2.5 l wywaru z kiełbasy + kość wędzona
  • 15 dkg korzenia chrzanu
  • 12 dkg cebuli (1 duża)
  • 2 dkg mąki pszennej
  • 1 cytryna (sok)
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, sól, pieprz mielony
Wykonanie

Do garnka wlać 2,5 l wody, wrzucić listek, ziele i pieprz. Cebulę obrać dodać do wody, następnie dodać kość wędzoną. Po pół godzinnym gotowaniu dodać kiełbasę, gotować na małym ogniu. Wyjąć ją z wywaru. Chrzan obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do wrzącego wywaru, gotować 5-10 min. Wywar przecedzić. Sporządzić zawiesinę z mąki i 2 łyżek wody, wlać do zupy zagotować. Dodać śmietanę przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem i kiełbasą.


Wielkanocny barszcz chrzanowy (czerwony)
  • 1 litr wywaru jarskiego
  • 250 ml kwasu buraczanego
  • 5 dkg chrzanu
  • 5 dkg gęstej śmietany
  • 10 dkg wędzonej szynki lub 1 kość wędzona
  • sól, pieprz, majeranek
Wykonanie

Szynkę pokroić w kostkę dodać do wywaru razem z chrzanem i majerankiem. Przykryć gotować na wolnym ogniu przez 10 min. Dodać kwas buraczany. Mocno podgrzać , nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną, podawać z jajkiem.


Roladki szynkowe
  • 10 plastrów szynki
  • 5 jaj kurzych
  • 5 jaj przepiórczych
  • 3 dkg startego na drobnej tarce korzenia chrzanu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz do dekoracji pomidor, koper, groszek konserwowy
Wykonanie

Jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z tartym chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Jaja pokroić w ćwiartki. Plasterki szynki zwinąć w rożki. Do środka każdego rożka włożyć po ćwiartce jajka. Wnętrza rożków napełnić kremem chrzanowym i przybrać połówka jajka przepiórczego.


Roladki z szynki z owocami
  • 8 plastrów szynki drobiowej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 dkg utartego chrzanu
  • 1/2 pomarańczy
Wykonanie

Śmietankę ubić na sztywno. Dodać chrzan i pomarańczę. Nałożyć na plastry szynki zwinąć w rulony.


Sos marchewkowy
  • chrzan 5 dkg
  • śmietana 18% 50 ml
  • marchew 5 dkg
  • cytryna sok 10 ml
  • sól, cukier do smaku
Wykonanie

Marchew umyć, obrać zetrzeć na tarce połączyć z chrzanem, dodać śmietanę. Doprawić do smaku, solą, cukrem i sokiem z cytryny.


Sos jabłkowy
  • chrzan 5 dkg
  • mąka pszenna 1 dkg
  • cytryna sok 1 szt
  • jabłka 30 dkg
  • bulion drobiowy 10 ml
  • cukier, sól do smaku
Wykonanie

Jabłka umyć, pokroić, ugotować w małej ilości wody a następnie przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z mąką i zagotować. Dodać bulion, chrzan, sok z cytryny. Doprawić solą i cukrem.


Sos z jabłkami i skórką pomarańczową
  • chrzan 5 dkg
  • cytryna 1 szt
  • pomarańcza 1 szt
  • jabłka winne 30 dkg
  • cukier, sól, do smaku
  • kurkuma lub szafran
Wykonanie

Jabłka obrać zetrzeć na tarce. Do jabłek dodać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy. Następnie dodać startą skórkę ze sparzonej pomarańczy. Połączyć jabłka z chrzanem, wymieszać. Doprawić solą i cukrem. Sos można zabarwić odrobiną kurkumy lub szafranu rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody.


Sos z borówkami lub żurawinami
  • chrzan 5 dkg
  • cytryna sok 5 ml
  • dżem borówkowy ( żurawinowy) 20 dkg
  • wino czerwone wytrawne 15 ml
  • sól, cukier do smaku
Wykonanie

Chrzan wymieszać z dżemem. Dodać wino, doprawić soą, cukrem, sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać i dobrze schłodzić.


Sos wykwintny
  • chrzan 5dkg
  • śmietana 36 % 5 dkg
  • jabłka 1 dkg
  • majonez 20 dkg
  • wino białe wytrawne 125 ml
  • cukier, pieprz, sól do smaku
Wykonanie

Jabłka umyć obrać pokroić na ósemki, podlać 1 ilością wina i ugotować do miękkości. Przetrzeć przez sito i ostudzić. Wymieszać z resztą wina,chrzanem, majonezem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Śmietanę ubić tuż przed podaniem, delikatnie połączyć z sosem. Sos można zabarwić na zielono dodając 1 dkg zmiksowanego szpinaku.


Sos z morelami i migdałami
  • chrzan 5 dkg
  • jabłka 15 dkg
  • wino białe wytrawne 100 ml
  • morele suszone 7 dkg
  • migdały 2 dkg
  • olej sałatkowy 10 ml
  • sól, cukier do smaku
Wykonanie

Morele umyć, moczyć 2 h w przegotowanej wodzie. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z chrzanem. Dodać osączone i drobno posiekane morele i migdały. Wlać olej i wino. Doprawić solą i cukrem dokładnie wymieszać.


Sos jogurtowy
  • mąka pszenna 1 dkg
  • masło 1 dkg
  • jogurt naturalny 12,5 dkg
  • chrzan 2 dkg
  • jajo 1 szt
  • cukier, sól, sok z cytryny do smaku
Wykonanie

Z mąki i masła robimy zasmażkę, dodajemy jogurt mieszając gotujemy 10 min. Sos łączymy z chrzanem i ugotowanym posiekanym jajkiem na twardo. Doprawiamy do smaku cukrem, solą, sokiem z cytryny.


Sos szczypiorkowy
  • mąka pszenna 1 dkg
  • masło 1 dkg
  • chrzan 2 dkg
  • śmietana 18% 250 ml
  • szczypiorek 1 pęk
  • estragon 0.5 dkg
  • cukier, sól, sok z cytryny do smaku
Wykonanie

Sporządzić zasmażkę z mąki i masła. Dodajemy chrzan, śmietanę, posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku cukrem, solą sokiem z cytryny.


Sos orzechowy
  • chrzan 2 dkg
  • śmietana 36% 250 ml
  • orzechy włoskie 1,5 dkg
  • estragon 0,5 dkg
Wykonanie

Śmietanę mieszamy z chrzanem i estragonem i posiekanymi orzechami. Całość przyprawiamy solą i cukrem.


Sos musztardowy
  • chrzan 1 dkg
  • musztarda jasna ostra 12,5 dkg
  • miód gryczany 1 dkg
Wykonanie

Składniki dokładnie mieszamy. Podajemy do białej kiełbasy lub jajek.


Ćwikła z winem
  • buraki 80 dkg
  • chrzan 2 dkg
  • jabłka 30 dkg
  • wino czerwone wytrawne 50 ml
  • ocet winny
Wykonanie

Do ugotowanych i startych buraków dodajemy chrzan, jabłka pokrojone w grubą kostkę. Całość skrapiamy winem i octem. Dusimy przez 10 min.


Ćwikła z rodzynkami
  • buraki czerwone 80 dkg
  • chrzan 1 dkg
  • rodzynki 5 dkg
  • sól, cukier do smaku
  • skórka z cytryny
Wykonanie

Do ugotowanych i startych buraków dodajemy chrzan i rodzynki oraz skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i cukrem do smaku.


Ćwikła z ogórkiem kiszonym
  • buraki czerwone 80 dkg
  • chrzan 1 dkg
  • cebula 8 dkg
  • ogórki kiszone 1,5 dkg
  • ocet, estragon, sól, cukier do smaku
Wykonanie

Ugotowane buraki, cebulę i ogórki kroimy w słupki. Do warzyw dodajemy chrzan. Całość doprawiamy do smaku octem, estragonem, solą, cukrem.


Mazurki

Mazurek budyniowy
  • 8-9 paczek herbatników
  • 4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka pokruszonych orzechów włoskich, rodzynek i pokrojonych suszonych moreli
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
Wykonanie

Dno prostokątnej blachy wyłożyć herbatnikami. Ugotować budyń z dodatkiem margaryny, biorąc 2/3 porcji mleka przewidzianej w przepisie na opakowaniu.

Do wystudzonego budyniu wsypać bakalie, wymieszać, wyłożyć masę na herbatniki, wyrównać powierzchnię, ułożyć kolejną warstwę herbatników (3 warstwy herbatników). Zrobić polewę, posypać wiórkami kokosowymi, udekorować orzechami na brzegach ciasta i kiwi.


Mazurek z falbanką

Składniki ciasta kruchego

  • 450 g mąki
  • 50 g mielonych orzechów
  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 jajo

Składniki ciasta falbankowego

  • 200 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajo

Do przełożenia

  • 300 g marmolady
  • 200 g konfitur morelowych

Do dekoracji

  • kandyzowane owoce
  • skórka pomarańczowa
  • rodzynki
  • orzechy
Wykonanie

Masło utrzeć z cukrem, z cukrem waniliowym, żółtkiem oraz jajem. Wsypać mielone orzechy, mąkę i dokładnie utrzeć ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny. Wyjąć podzielić na 2 porcje i rozwałkować na 2 prostokąty o grubości 0,5 cm. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę i piec 10 min. w temp. 200 °C. Ciasto przełożyć marmoladą i lekko docisnąć.

Na ciasto falbankowe, utrzeć na puszystą masę masło z cukrem, dodając kolejno żółtka i jajo. Wsypać mąkę, zmielone migdały i wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka w kształcie gwiazdki. Na brzegach mazurka wycisnąć falbankę i odstawić na 3 godziny, by masa zastygła. Piec ok. 10 min. w temp. 200 °C

Środek mazurka wypełnić konfiturami morelowymi i udekorować owocami kandyzowanymi, rodzynkami, skórką oraz orzechami.


Potrawy z twarogiem

Pierogi żmudzkie

Ciasto

  • tradycyjne

Nadzienie

  • 20 dag twarogu
  • 20 dag wędzonej szynki lub chudego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 jaja
  • łyżeczka mielonego kminku, sól, pieprz
Wykonanie

Szynkę lub boczek drobno posiekać, podsmażyć na małym ogniu, pod koniec dodając utartą lub posiekaną cebulę. Ser przetrzeć przez sito, dodać żółtka, kminek, sól, pieprz oraz szynkę z cebulą, dobrze wymieszać. Na koniec delikatnie wymieszać jeszcze z ubitą pianą z białek. Dalej postępować jak w przypadku tradycyjnych pierogów.


Sernik z owocami

Ciasto

  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 jajo
  • 150 g mąki
  • miąższ z 1/4 laski wanilii lub 2 op. cukru waniliowego
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 1 i 1/4 kg białego sera twarogowego
  • 3 łyżki mąki
  • 200 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • po 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy i z cytryny
  • 5 jaj
  • 2 żółtka

Warstwa wierzchnia

  • 250 g truskawek lub innych czerwonych owoców
  • 2 kiwi
  • 1/2 puszki brzoskwiń lub ananasów
  • 1 puszka mandarynek w zalewie (175 g)
  • 1/2 opakowania jasnej galaretki

Ponadto

  • tłuszcz do smarowania formy
  • mąka do podsypywania
  • papier do pieczenia
Wykonanie

Ciasto

Mąkę przesiać, dodać jajo, cukier puder, masło, sól, wanilię lub cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Szybko zagnieść gładkie i pulchne ciasto kruche ciasto. uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Masa serowa

Biały ser zmielić, połączyć z przesianą mąką, cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać skórkę pomarańczową i cytrynową. Wszystkie składniki wymieszać, utrzeć mikserem na gładką jednolitą masę, dodając stopniowo całe jaja i żółtka.

Tortownicę posmarować tłuszczem. na posypanej mąką stolnicy rozwałkować schłodzone kruche ciasto na grubość około 3 mm, nadając mu kształt koła. Ścianki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wycinając uprzednio pasek papieru o szerokości 10 cm. Kruche ciasto przenieść na wałku na tortownicę, starannie wylepić boki tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową i upiec w temp. 200 °C przez ok. 50 min. Na przestudzone ciasto ułożyć dekoracyjnie owoce.


Kruchy torcik z truskawkami

Ciasto

  • 25 dag mąki
  • pół kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 8 dag cukru pudru

Nadzienie

  • 15 dag twarogu
  • 10 dag migdałów
  • 8 dag cukru pudru
  • łyżka alkoholu (koniaku lub wiśniówki)
  • 50 dag świeżych truskawek
Wykonanie

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, szybko zagnieść ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26-28 cm wylepić ciastem, formując dwucentymetrowy rant. Utrzeć twaróg z obranymi i zmielonymi migdałami i cukrem, dodać łyżkę alkoholu. Wyłożyć na ciasto nadzienie. Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Upieczone ciasto wystudzić i przybrać świeżymi truskawkami.


Pascha z galaretkami
  • 80 dag twarożku
  • 15 dak masła
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 żółtka
  • 2 galaretki np: czerwona i zielona
  • laska wanilii
Wykonanie

Wydrąż miąższ z wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietankę i wanilię, podgrzewaj aż masa zgęstnieje. Nie dopuść do zagotowania! Zdejmij z ognia, dodaj masło i ser, zmiksuj i ostudź.

Wymieszaj z pokrojoną w kostkę galaretką. Wyłóż gazą nową ceramiczną doniczkę w kształcie stożka. Napełnij masą, przykryj talerzem i obciąż. Wstaw na noc do lodówki, następnego dnia wyjmij z doniczki i usuń gazę.


Pierś a’la Manfred
  • 20 dag białego sera
  • 15 dag pieczarek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 średnia papryka
  • pęczek szczypiorku
  • olej, bułka tarta, 2 jaja, sól, pieprz
Wykonanie

Pieczarki podsmażyć z cebulą. Po ostygnięciu wymieszać z białym serem i posiekanym szczypiorkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem (można dodać pokrojoną w kostkę paprykę dla dodania walorów smakowych i wizualnych). Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem, nałożyć farsz, zwinąć w roladkę i obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju do uzyskania złocistego koloru.


Ciastka z koniakiem

Masa

  • 20 dag sera mascarpone
  • 20 dag sera ricotty
  • 10 dag wiórków białej czekolady

Ciasto

  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki koniaku
  • skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka białego wina
  • 1 łyżeczka białego wina

Dodatkowo

  • 1 litr oleju kukurydzianego do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • pomarańcza
  • listki mięty do dekoracji
Wykonanie

Zrób masę: utrzyj mikserem przygotowane składniki, włóż do lodówki.

Zrób ciasto: składniki połącz i wyrób. Ciasto włóż na 3 godziny do lodówki. Rozwałkuj, pokrój na grube kwadraty 4×4 cm, usmaż w gorącym oleju.

Posmaruj masą. Na talerzu ułóż plasterki pomarańczy oraz ciastka. Posyp cukrem pudrem, udekoruj miętą.


Psia Buda
  • 60 dag twarogu (mielonego)
  • 1 paczka masła roślinnego lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 paczek herbatników zwykłych
  • 1 dżem owocowy
  • kawa zbożowa
  • kakao
  • polewa czekoladowa
Wykonanie

Zaparzyć kawę, herbatniki podzielić na dwie połowy. Jedną część ciastek delikatnie namoczyć w ciepłej zaparzonej kawie tylko z jednej strony. Na folii ułożyć kilka rzędów ciastek (w każdym rzędzie po trzy ciastka) suchą stroną do dołu. Ser, masło i cukier wymieszać, podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kilka łyżek kakao. Drugą połowę herbatników namoczyć w kawie i ułożyć drugą warstwę, pozostałą masę ułożyć na ciastkach. Dżem ułożyć na środku w wąski pasek.

Ciasto uformować na kształt trójkąta równoramiennego.

Włożyć do lodówki na około 3 godziny. Po wychłodzeniu polać polewą czekoladową.


Sernik na herbatnikach
  • 85 dag sera
  • niepełna szklanka cukru
  • 20 dag margaryny
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 paczek herbatników
  • zapach waniliowy
  • polewa czekoladowa
  • bakalie
Wykonanie

Margarynę rozpuścić. Zemleć ser i zmiksować z cukrem. Dodać jeszcze ciepły tłuszcz, jajko, mąkę ziemniaczaną, zapach waniliowy, bakalie i wymieszać. Masę serową gotowa 5 min. na małym ogniu, stale mieszając, bo łatwo się przypala.

Keksową formę wyłożyć herbatnikami, nałożyć część masy serowej, warstwę herbatników i na koniec masę serową.

Kiedy sernik zastygnie, polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki na noc. Sernik jest najsmaczniejszy następnego dnia.

Przejdź do treści