Niechciane i zapomniane

Jeśli ktoś chciałby obdarować zwierzęta ze schroniska w Łodzi, może przynieść swoim wychowawcom lub opiekunom akcji Monice Pacek (sala 300 – informatyka) oraz Aleksandrze Horodeckiej (sala 210 – język angielski):

  • karmę mokrą i suchą dla psów i kotów,
  • karmę specjalistyczną dla psów i kotów,
  • przysmaki dla psów i kotów,
  • ręczniki, koce na posłania dla zwierząt (oczywiście bez pierza i gąbek, które zwierzak może łatwo pogryźć i popsuć),
  • obroże, smycze, kagańce,
  • metalowe miski i garnki na jedzenie i wodę,
  • klatki i kosze.

Z góry dziękujemy wszystkim rodzicom, uczniom i nauczycielom o wielkich sercach, którzy przyczynią się do polepszenia bytu, a niejednokrotnie uratowania życia niechcianym zwierzakom – bo wszyscy chcą żyć.

…a może pomożesz w inny sposób, np. poszukując zwierzakom domu.

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej www.schronisko-lodz.pl w zakładce wolontariat.

 

Finał I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia Roślinna”

Finał I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia Roślinna”

27 października 2021 r. po raz pierwszy gościliśmy w naszej szkole uczestników finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia Roślinna”. Konkurs, któremu przyświecało hasło: „Na tyczce”, odbył się w dwóch kategoriach: Kuchnia Wegetariańska i Carving. W pierwszej kategorii wpłynęło aż 96 zgłoszeń, a do finału zakwalifikowało się 12 dwuosobowych drużyn. W konkurencji carvingowej wyłoniliśmy 9 uczestników z 16 zgłoszonych, zaś ostatecznie wystartowało 8 uczniów. Mieliśmy przyjemność gościć uczestników z Krakowa, Warszawy, Nowego Sącza, Opola, Gronowa, Bierunia, Trzebinii, Żychlina, Kielc, Jasła, Brzostowa i Moniek. Nie zabrakło również przedstawicieli gospodarzy.

Konkurs został objęty Patronatem Honorowym przez Prezydent Miasta Łodzi Hannę Zdanowską oraz Marszałka Województwa Łódzkiego Grzegorza Schreibera. Partnerami strategicznymi był Selgros Cash & Carry, restauracja Rybakówka oraz Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, zaś patronami medialnymi Express Ilustrowany i telewizja Toya. Wśród licznych sponsorów znalazły się m.in. restauracje, hotele, firmy cateringowe.

Czytaj dalej

Światowy Dzień walki z głodem

Światowy Dzień walki z głodem

Co roku 16 października obchodzony jest jako Światowy Dzień Walki z głodem, ubóstwem. W coraz liczniejszych krajach świata jest okazją do dyskutowania, do zgromadzeń, do manifestowania, do wydarzeń wyrażających sprzeciw wobec biedy i wykluczenia. W 1992 roku dzień 16 października ogłoszony został przez Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych (ONZ) Międzynarodowym Dniem Walki z Ubóstwem. ” Gastronomik ” w tym dniu przygotował i rozdał kilkadziesiąt porcji grochówki ludziom potrzebującym pomocy. Sponsorzy: Selgros, Zakłady mięsne JAMIR, Cash&Carry, P.H.U Polnow, Piekarnie ” Mikołaj ” Organizatorzy: R. Błoch, E. Ludwiczak, M. Dzielski

Czytaj dalej

Łódź – Miasto Czterech Kultur. Integracja klasy w parku trampolin SALTOS

Łódź – Miasto Czterech Kultur. Integracja klasy w parku trampolin SALTOS

W dniu 21 października uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia wybrali się do Centrum Dialogu im. Marka Edelmana na lekcje poprowadzoną przez specjalistę ds. edukacji Pana Michała Adamiaka o historii miasta Łodzi. Pan Michał z wielkim zaangażowaniem opowiedział uczniom o mieście w którym żyją, jego historię powstania. Przedstawił Łódź jako Miasto Czterech Kultur – Polskiej, Żydowskiej, Niemieckiej i Rosyjskiej – wciąż zmieniające swoje oblicze. Opowiedział historię osadnictwa nad rzekami Ner, Łódka i Bzura od najdawniejszych czasów, historię nadania praw miejskich, aż do utworzenia ”Łodzi przemysłowej” i osób z nią związanych. Wiele ciekawych historii z tych czasów zaciekawiło uczniów. Zadawali oni wiele pytań.

Następnie uczniowie przeszli uliczkami miasta Łodzi, koło Starego Rynku, Manufaktury oraz ulicą Ogrodową. Udali się na zabawę w parku trampolin „SALTOS” – jednego z najpopularniejszych miejsc sportowo – rekreacyjnych w Łodzi.

Czytaj dalej

Etap szkolny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

Etap  szkolny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

W piątek 22.10 odbył się w naszej szkole ( etap szkolny) Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.

Olimpiada składa się z 3  poziomów: szkolnego, okręgowego i centralnego . Nasza szkoła zawsze startuje w dwóch blokach tematycznych : Gastronomia i Technologia Żywności . Pierwszy etap szkolny polega na rozwiązaniu testu 60 pytań z zakresu gastronomii technologii żywności oraz ogólnej wiedzy dotyczącej produkcji żywności, przetwórstwa rolno- spożywczego, zagadnień prawnych dotyczących produkcji i sprzedaży żywności. Druga część polega na umiejętności wykazania się wiedzą i umiejętnościami  między innymi z zakresu sporządzania potraw, rozpoznawania surowców, określenia wartości odżywczych produktów spożywczych .

Jak co roku chętnych uczniów  do walki o indeks na wyższe uczelnie było dużo. W Bloku Gastronomia wzięło udział 18 osób, w Bloku Technologia Żywności 24 osoby.

Czytaj dalej

Ślubowanie klas pierwszych – 14.10.2021

Ślubowanie klas pierwszych – 14.10.2021

W Dniu Nauczyciela odbyło się ślubowanie uczniów klas I-szych. Oficjalnie 5 klas technikum i 2 klasy szkoły branżowej stały się członkami szkolnej społeczności. Była to też okazja do sprawdzenia wiedzy o szkole w quizie kahoot oraz zaprezentowania okrzyku, reklamującego klasę. W czasie uroczystości uczniowie klas IV-tych przekazali sztandar młodszym kolegom.
Ślubowanie przygotował SU.

Czytaj dalej

Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych z całej Polski „Sztuka mięsa”.

Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych z całej Polski „Sztuka mięsa”.

Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych z całej Polski „Sztuka mięsa”.

12.10.2021r. w Warszawie odbył się finał konkursu „ Sztuka mięsa ”, w którym grupa 12 zdolnych uczniów naszej szkoły wykonała potrawy własnego autorstwa z mięsem wieprzowym w roli głównej.

Jako przystawkę przygotowali pierożki z wieprzowym pate na musie jabłkowo – gruszkowym, a jako danie zasadnicze polędwiczkę wieprzową w jadalnym mchu na jesiennym puree. Całość prezentowała się rewelacyjnie.

Nasi laureaci zajęli III miejsce i tym samym zdobyli voucher o wartości 2500 zł do wykorzystania na zakup sprzętu gastronomicznego.

Czytaj dalej

Nekrolog

zdjęcie - krzyż

Z głębokim żalem informujemy o śmierci Pani Bożeny Pakuły, wieloletniej Głównej Księgowej ZSG, osoby niezwykle rzetelnej, pracowitej, oddanej szkolnym sprawom, specjaliście w dziedzinie księgowości.

Pogrzeb odbędzie się w piątek, 21.01.2022 r. na Cmentarzu w Koźlu.

Dyrekcja i Pracownicy ZSG

Skip to content