Serdecznie zapraszamy na Dni Otwarte Szkoły!

Serdecznie zapraszamy na Dni Otwarte Szkoły!

28 maja 2021 r. Dzień Otwarty online w godz. 10.00 – 12.00 i 14.00 – 16.00 w aplikacji Teams

kliknij tutaj link do spotkania

07 – 11 czerwca 2021 r. Dni Otwarte stacjonarne w godz. 10.00 – 16.00*

Ważne:

*ze względu na warunki pandemii, zwiedzanie szkoły możliwe jest w małych grupach z zachowaniem reżimu sanitarnego po wcześniejszym umówieniu się poprzez maila: dniotwarte@zsg.elodz.edu.pl, w którym prosimy o wskazanie:

– wybranego terminu

– godziny zwiedzania

– ilości osób zwiedzających

– telefonu kontaktowego

Dołącz do ekipy Gastronomika!

Eliminacje okręgowe OWiUR w Warszawie

Eliminacje okręgowe OWiUR w Warszawie

Sukces naszych uczniów w eliminacjach okręgowych XLIV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Warszawie

W piątek 23 kwietnia odbyły się w Warszawie eliminacje okręgowe XLIV OWiUR.

Olimpiada składa się z 3 poziomów: szkolnego, okręgowego i centralnego . Nasza szkoła zawsze startuje w dwóch blokach tematycznych : Gastronomia i Technologia żywności . Pierwszy etap szkolny polega na rozwiązaniu testu 60 pytań z zakresu gastronomii technologii żywności oraz ogólnej wiedzy dotyczącej produkcji żywności, przetwórstwa rolno- spożywczego, zagadnień prawnych dotyczących produkcji i sprzedaży żywności. Druga część polega na umiejętności wykazania się wiedzą i umiejętnościami między innymi z zakresu sporządzania potraw, rozpoznawania surowców, określenia wartości odżywczych produktów spożywczych .

Czytaj dalej

Anadolu Efes Stambuł pokonał 86:81 FC Barcelona w finale koszykarskiej Euroligi

Anadolu Efes Stambuł pokonał 86:81 FC Barcelona w finale koszykarskiej Euroligi

Do trzech razy sztuka – tak należy napisać o sukcesie ekipy trenera Ergina Atamana. W 2019 roku dotarła do finału, ale uległa CSKA Moskwa. W ubiegłym roku długo prowadziła w rundzie zasadniczej, lecz rozgrywki przerwano z powodu pandemii koronawirusa. Teraz w składzie Efesu była większość uczestników Final Four sprzed dwóch lat, co jest ewenementem na tym szczeblu rozgrywek. Nikt nie skusił się na ofertę z innego, bogatszego europejskiego klubu. Nikt nie odszedł do NBA, a nawet w tym roku były podejmowane próby przejęcia gwiazd ze Stambułu.

Dada

Dada

Dziś w naszej szkole króluje DADA.

Dzień DADAIZMU – z inicjatywy p. Małgorzaty Wesołowskiej – zaczął się już kilka dni temu, kiedy to w ogłoszeniach zaczęły pojawiać się ,,DZIWNE TREŚCI”, wzmogły nawet czujność społeczności uczniowskiej, zaniepokojonej ich absurdalnością.

DZIŚ JUŻ WSZYSTKO JASNE!

Bo Dada to ABSURD, to bunt przeciw tradycji i konwencji. Bunt, który liczy sobie ponad 100 lat, a wciąż szokuje i prowokuje.

Uczniowie pierwszych klas zmierzyli się z nim…

Z inicjatywy Krystyny Barczak (nauczycielki plastyki) wykonali dadaistyczne rzeźby.

A to efekty pracy naszych ATESTOWANYCH ARTYSTÓW ANARCHISTÓW (kliknij zdjęcie, aby wyświetlić tytuł):

XLVII Wystawa Stołów Okolicznościowych

XLVII Wystawa Stołów Okolicznościowych

W dniach 24-30 marca 2021 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi odbyła się XLVII Wystawa Stołów Okolicznościowych.

W przygotowaniu wystawy brali udział uczniowie z klas II i III Technikum wraz z nauczycielami. Przygotowania przebiegały w dwóch etapach.

Pierwszy etap odbywał się on line. i polegał na przesyłaniu przez uczniów zdjęć przygotowanych aranżacji stołów do opiekunek wystawy. Następnie Komisja wyłoniła najciekawsze, prawidłowo wykonane prace.

W drugim etapie uczniowie pod opieką nauczycieli w ramach zajęć pracowni technologicznej, przy zachowaniu reżimu sanitarnego przygotowali w salach lekcyjnych swoje aranżacje stołów.

W tym roku szkolnym ze względu na sytuację epidemiczną zwiedzanie Wystawy Stołów Okolicznościowych odbywało się w formie online na kanale You Tube.

Na wystawie zaprezentowano 19 stołów niekonwencjonalnych i 26 okolicznościowych.

Czytaj dalej

Mattoni Grand Drink 2021

Mattoni Grand Drink 2021

26 marca ogłoszono wyniki eliminacji do finału Mistrzostw Świata Drinków Bezalkoholowych Mattoni Grand Drink 2021. Konkurs odbył się pod patronatem Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Tegoroczna edycja tej prestiżowej imprezy odbyła się w nietypowych okolicznościach związanych z Covid 19, bez udziału uczestników (wersja on-line).

Zadaniem konkursowym było przygotowanie receptury drinka bezalkoholowego, w którym użyto co najmniej 100 ml wody marki Mattoni i nie więcej niż 20 ml syropu. Kaloryczność drinka nie mogła przekroczyć 65 kcal/100 ml napoju. Oceny receptur dokonała trzyosobowa komisja jurorów, nie mająca wglądu do informacji kto jest autorem receptury. Ostatecznie w konkursie wzięło udział dziewięć receptur, a w ścisłym finale pięć.

Do konkursu przystąpili również uczniowie z naszej szkoły. Sandra Świderek z kl. II GA i Mikołaj Rusinkiewicz z kl. II PA osiągnęli swój pierwszy sukces w konkursie barmańskim, ponieważ receptury obojga uczniów trafiły do ścisłego finału.

Czytaj dalej
Skip to content