Łódź – Miasto Czterech Kultur. Integracja klasy w parku trampolin SALTOS

Łódź – Miasto Czterech Kultur. Integracja klasy w parku trampolin SALTOS

W dniu 21 października uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia wybrali się do Centrum Dialogu im. Marka Edelmana na lekcje poprowadzoną przez specjalistę ds. edukacji Pana Michała Adamiaka o historii miasta Łodzi. Pan Michał z wielkim zaangażowaniem opowiedział uczniom o mieście w którym żyją, jego historię powstania. Przedstawił Łódź jako Miasto Czterech Kultur – Polskiej, Żydowskiej, Niemieckiej i Rosyjskiej – wciąż zmieniające swoje oblicze. Opowiedział historię osadnictwa nad rzekami Ner, Łódka i Bzura od najdawniejszych czasów, historię nadania praw miejskich, aż do utworzenia ”Łodzi przemysłowej” i osób z nią związanych. Wiele ciekawych historii z tych czasów zaciekawiło uczniów. Zadawali oni wiele pytań.

Następnie uczniowie przeszli uliczkami miasta Łodzi, koło Starego Rynku, Manufaktury oraz ulicą Ogrodową. Udali się na zabawę w parku trampolin „SALTOS” – jednego z najpopularniejszych miejsc sportowo – rekreacyjnych w Łodzi.

Czytaj dalej

Etap szkolny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

Etap  szkolny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

W piątek 22.10 odbył się w naszej szkole ( etap szkolny) Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.

Olimpiada składa się z 3  poziomów: szkolnego, okręgowego i centralnego . Nasza szkoła zawsze startuje w dwóch blokach tematycznych : Gastronomia i Technologia Żywności . Pierwszy etap szkolny polega na rozwiązaniu testu 60 pytań z zakresu gastronomii technologii żywności oraz ogólnej wiedzy dotyczącej produkcji żywności, przetwórstwa rolno- spożywczego, zagadnień prawnych dotyczących produkcji i sprzedaży żywności. Druga część polega na umiejętności wykazania się wiedzą i umiejętnościami  między innymi z zakresu sporządzania potraw, rozpoznawania surowców, określenia wartości odżywczych produktów spożywczych .

Jak co roku chętnych uczniów  do walki o indeks na wyższe uczelnie było dużo. W Bloku Gastronomia wzięło udział 18 osób, w Bloku Technologia Żywności 24 osoby.

Czytaj dalej

Ślubowanie klas pierwszych – 14.10.2021

Ślubowanie klas pierwszych – 14.10.2021

W Dniu Nauczyciela odbyło się ślubowanie uczniów klas I-szych. Oficjalnie 5 klas technikum i 2 klasy szkoły branżowej stały się członkami szkolnej społeczności. Była to też okazja do sprawdzenia wiedzy o szkole w quizie kahoot oraz zaprezentowania okrzyku, reklamującego klasę. W czasie uroczystości uczniowie klas IV-tych przekazali sztandar młodszym kolegom.
Ślubowanie przygotował SU.

Czytaj dalej

Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych z całej Polski „Sztuka mięsa”.

Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych z całej Polski „Sztuka mięsa”.

Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych z całej Polski „Sztuka mięsa”.

12.10.2021r. w Warszawie odbył się finał konkursu „ Sztuka mięsa ”, w którym grupa 12 zdolnych uczniów naszej szkoły wykonała potrawy własnego autorstwa z mięsem wieprzowym w roli głównej.

Jako przystawkę przygotowali pierożki z wieprzowym pate na musie jabłkowo – gruszkowym, a jako danie zasadnicze polędwiczkę wieprzową w jadalnym mchu na jesiennym puree. Całość prezentowała się rewelacyjnie.

Nasi laureaci zajęli III miejsce i tym samym zdobyli voucher o wartości 2500 zł do wykorzystania na zakup sprzętu gastronomicznego.

Czytaj dalej

Śniadanie Święto Kartofelka

Śniadanie Święto Kartofelka

17 października 2021 roku nasza szkoła po raz drugi uczestniczyła w imprezie „Śniadanie Święto Kartofelka” zorganizowanej przez Stowarzyszenie Tylko #Księży Młyn. Uczniowie klasy III Technikum Gastronomicznego serwowali potrawy przygotowane osobiście na Warsztacie Szkolnym tj. cepeliny z mięsem oraz kopytka polane tłuszczem ze skwarkami.

Cepeliny z mięsem to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni kresowej. Cepeliny zwane również pod nazwą kartacze, to spore pyzy ziemniaczane o owalnym kształcie. Przygotowywane są z ziemniaków, mielonego mięsa i cebuli, a okraszone boczkiem. Przygotowane potrawy cieszyły się dużym zainteresowaniem oraz smakowały zaproszonym gościom.

Czytaj dalej

Konkurs na najlepszy przepis kulinarny

Konkurs na najlepszy przepis kulinarny

IX edycja Ogólnopolskiego konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Zwycięstwo Mateusza Plucińskiego w ogólnopolskim konkursie kulinarnym🥇🏆🥗🥮!!!!

Mateusz przygotował Sernik z bryndzy na orzechowo-migdałowym spodzie z kruszonką z fasoli, espumą truskawkowo-wiśniową oraz z wiśniowym tiulem.

Gratulacje dla Mateusza i opiekuna p. Marcina Kolasińskiego.

17 września 1939

17 września 1939

17 września 1939 roku Armia Czerwona przekroczyła wschodnią granicę Polski i dołączyła do II wojny światowej jako sojusznik nazistowskich Niemiec. W rocznicę tych wydarzeń, pod pomnikiem Ofiar Komunizmu przy ul. Anstadta w Łodzi spotkały się delegacje państwowe, samorządowe, przedstawiciele organizacji kombatanckich i reprezentacje kilkunastu łódzkich szkół. Był tam również obecny poczet sztandarowy z naszej szkoły w składzie: Witold Dzwonkowski, Dawid Suchecki i Michał Zając z klasy III A.

Czytaj dalej

Obchody Dnia Papieskiego

Obchody Dnia Papieskiego

W niedzielę 10 października 2021 Młodzież  Szkolnego Koła Caritas ze Szkoły Gastronomicznej  w Łodzi włączyła się w obchody Dnia Papieskiego  “Nie lękajcie się!” Na tę okoliczność Uczniowie podjęli  zadanie, wyznaczone przez Fundację „Dzieło Nowego Tysiąclecia” i poprzez sprzedaż „papieskich kremówek,” w parafii Świętego Wojciecha w Łodzi, pozyskiwali środki na edukację młodzieży.  

Czytaj dalej
Skip to content