Finał XVI Międzyszkolnego Konkursu dla szkół podstawowych „Gastronomia francuska”:  Czekolada w kuchni francuskiej 

Finał XVI Międzyszkolnego Konkursu dla szkół podstawowych „Gastronomia francuska”:  Czekolada w kuchni francuskiej 

21.04. 2022r. odbył się finał konkursu „Gastronomia francuska” do którego zakwalifikowali się uczniowie: 

1. Lena Szymczak ŁSO 

2. Barbara Bót ŁSO 

3.Dominik Fortuniak SP 10 w Zgierzu 

4.Nawel Henni  SP 10 w Zgierzu 

5. Nela Zdunek SP 1 w Zgierzu 

6. Martyna Kostrzewska SP 1 w Zgierzu 

7. Natalia Stępień SP 1 w Zgierzu 

8. Maria Itczak-Korycka SP  O.O. Bernardynów 

9. Karolina Ciotucha SP  O.O. Bernardynów 

10. Marlena Lalik SP  O.O. Bernardynów 

11. Alicja Połeć SP  O.O. Bernardynów 

12. Krzysztof Wojciechowski SP  O.O. Bernardynów 

Jury w składzie: 

  1. Zofia Wrześniewska – Dyrektor szkoły 
  1. Klaudia Balcerowska – wicedyrektor szkoły 
  1. Beata Dębińska – wicedyrektor szkoły 
  1. Agnieszka Lipska – Dangréaux- nauczyciel j. francuskiego 
  1. Małgorzata Czyżyk – nauczyciel j. francuskiego 

wyłoniło spośród finalistów laureatów: 

I miejsce– Nela Zdunek SP 1 w Zgierzu – Coq Gaulois 

II miejsce– Karolina Ciotucha SP  O.O. Bernardynów- Moelleux au chocolat avec le piment Cayenne 

III miejsce– Dominik Fortuniak SP 10 w Zgierzu- Bûche de Noël forêt fantastique 

Wyróżnienie– Marlena Lalik SP  O.O. Bernardynów- Tarte au chocolat avec fraises et oeufs en chocolat 

Wyróżnienie- Krzysztof Wojciechowski SP  O.O. Bernardynów- Petit gâteau au chocolat  fondant 

Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie i serdecznie gratulujemy! 

Czytaj dalej

Rekordy deski dla dzieciaków

Rekordy deski dla dzieciaków

W dniu 8 kwietnia uczniowie naszej szkoły, wzięli udział w ogólnopolskiej akcji „Rekordy deski dla dzieciaków”. Celem było zebranie jak największej ilości minut w pozycji jogi – plank tzw „deski”. Każda minuta w tej wymagającej pozycji to 1 złotówka dla potrzebujących dzieci. Po podsumowaniu akcji 12.04.20022r. okazało się, że w tym roku udało się wszystkim uczestnikom z całej Polski zebrać aż 8000,00 zł na konto #soswioskidzieciece dla ukraińskich dzieci. Pomysłodawcą przystąpienia uczniów do akcji był Pan Tomasz Gapiński, nauczyciel wychowania fizycznego.

W akcji brali udział uczniowie z następujących klas: I C – 14 min 25 sek., I AB – 20 min 31 sek., III PD – 18 min 35 , III PAC – 18 min 06 sek., III GC – 7 min 48 sek III PBD – 17 min 51 sek., III B – 6 min 13 sek., Łączny wynik naszych uczniów to 103 min i 29 sek.

Brawa dla naszych uczniów!!!

Czytaj dalej

Konkurs Mazurkowy

Konkurs Mazurkowy

Miło nam poinformować, że zgodnie z planem w dniu 11.04.2022 r.  odbył się finał konkursu ,,Mazurkowy zawrót głowy. Jury w składzie:
– Zofia Wrześniewska – dyrektor ZSG,
– Klaudia Balcerowska – wicedyrektor ds. zawodowych
– Jolanta Krześlak – kierownik W.S.
– Robert Sadowski – z-ca kierownika. 


1.W kategorii Pascha laureatką została Daria Rudenko III GA.

2. W kategorii Mazurek:
I – miejsce -Rafał Latek kl.III GB
II – miejsce ex aequo; Magdalena Namiecińska kl.II C
                       Magdalena Gapys       kl. IB
                       Zuzanna Sikorska      kl.II C.
III miejsce – Natalia Sobalska  II C
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie. Laureatom gratulujemy. O terminie wręczenia nagród poinformujemy w najbliższym czasie. Organizatorki konkursu: Wioleta Witkowska i Anna Derach. 
Pozdrawiam, Wioleta Witkowska

Czytaj dalej

Ogólnopolski Konkurs IV Regionalne Podróże Kulinarne Grodzisk Mazowiecki

Ogólnopolski Konkurs IV Regionalne Podróże Kulinarne Grodzisk Mazowiecki

07.04.2022 r w Grodzisku Mazowieckim odbył się Ogólnopolski Konkurs IV Regionalne Podróże Kulinarne

Do finału konkursu dostało się 10 zespołów z 23 zgłoszonych, w tym trzy z naszej szkoły

Zespól 1 Dawid Pawłowski kl 3GA, Mateusz Skorek kl 3 GB- opiekunowie Anna Błyskal, Nina Krysztofiak

Zespół 2 Dominik Diug kl 3PA, Marta Szcześniak kl IV C- opiekun Elżbieta Kurowska

Zespół 3 Urszula Paciorkowska kl 3PA, Iga Kubicka kl IVB- opiekun Elżbieta Kurowska

Uczniowie startowali w dwóch kategoriach Kucharz oraz Mistrz Wiedzy Kulinarnej Test cooking

Kategoria Mistrz wiedzy Kulinarnej Test cooking

Czytaj dalej

Eliminacje okręgowe XLV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

Eliminacje okręgowe XLV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

Sukces naszych uczniów w eliminacjach okręgowych  XLV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Warszawie

W piątek 08 kwietnia  odbyły się w Warszawie  eliminacje okręgowe XLV OWiUR.

Olimpiada składa się z 3  poziomów: szkolnego, okręgowego i centralnego . Nasza szkoła zawsze startuje w dwóch blokach tematycznych : Gastronomia i Technologia żywności . Pierwszy etap szkolny polega na rozwiązaniu testu 60 pytań z zakresu gastronomii technologii żywności oraz ogólnej wiedzy dotyczącej produkcji żywności, przetwórstwa rolno- spożywczego, zagadnień prawnych dotyczących produkcji i sprzedaży żywności. Druga część polega na umiejętności wykazania się wiedzą i umiejętnościami  między innymi z zakresu sporządzania potraw, rozpoznawania surowców, określenia wartości odżywczych produktów spożywczych .

W tym roku naszą szkolę w etapie okręgowym reprezentowali :

Blok Technologia Żywności
Marta Szcześniak kl IV C
Iga Kubicka kl IV B

Blok Gastronomia
Igor Kołodziejczyk kl IVA

Iga i Igor zakwalifikowali  się do etapu centralnego olimpiady, w którym będą walczyć o indeks Wyższej Uczelni.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom i trzymamy kciuki za finał.

Czytaj dalej

I miejsce Konkurs Kulinarny „Kulinaria Dietetyczne”

I miejsce Konkurs Kulinarny „Kulinaria Dietetyczne”

Dnia 30.03. w Skierniewicach odbył się Finał  Konkursu kulinarnego „Kulinaria Dietetyczne III” .

Naszą szkołę reprezentowały uczennice  Marta Szcześniak z kl IVC oraz Iga Kubicka z kl IV B, które zdobyły  I miejsce

Konkurs przebiegał w trzech etapach:

Etap 1

Jedna osoba z drużyny musiała przeprowadzić ocenę towaroznawczą, zastosowanie określonego produktu w technologii gastronomicznej, oraz analizę sensoryczną losowo wybranych produktów

Etap 2

Druga osoba z drużyny w tym czasie musiała rozwiązać  test z zakresu nauk o żywności i żywieniu.

Etap 3

Dwie osoby z drużyny musiały  w ciągu godziny  rozwiązać projekt związany z oceną jakości żywności, jej przechowywania oraz planowania i oceny żywienia.

Marta i Iga  miały przed sobą nie lada wyzwanie. Na każdym etapie konkursu dziewczynom udało im się zdobyć prawie max ilość punktów.  Serdeczne gratulacje.

Czytaj dalej

Nasi uczniowie na podium!

Nasi uczniowie na podium!

Dnia 4 marca 2022 roku odbył się finał  XXIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. W konkursie uczestniczyli uczniowie szkół gastronomicznych z Polski, Łotwy, Słowacji i Gruzji. Tematem wiodącym tegorocznego konkursu był „Przypomnieć zapomniane”. Naszą szkołę reprezentowało pięcioro uczniów i każdy z nich wrócił z nagrodą!

Kategoria barman

I miejsce Filip Napieraj z klasy 3Gb. Filip wykonał soft drink „Leśna dolina” zawierający puree jeżynowe, syrop bergamotkowy, sok z cytryny, sok jabłkowy, świeże truskawki

Kategoria cukiernik

II miejsce Aleksandra Dobroszek z klasy 2Pc. Ola wykonała ciasto „Szarlotka zapomniany smak”

Kategoria kelner

III miejsce, zespół Aleksandra Stańczyk i Wiktoria Wróbel z klasy 3Pa. Uczennice wykonały aranżację stołu „Powidoki przeszłości”

Kategoria kucharz

wyróżnienie Dominik Diug z klasy 3Pa. Dominik wykonał zakąskę: pate z kurzych wątróbek, ciastko orzechowe, tiul z mąki gryczanej, pikle z cebuli, oliwa czosnkowa, puder z czosnku niedźwiedziego, sos żurawinowy.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Opiekunki uczniów: Klaudia Balcerowska, Elżbieta Kurowska, Wioleta Witkowska i Iwona Wolska

Czytaj dalej

Regulamin XVI Międzyszkolnego Konkursu dla szkół podstawowych klas 6-8 w języku polskim „Gastronomia francuska”

Zespół Szkół Gastronomicznych

ul. Sienkiewicza 88

90-357 Łódź

Tel. (0-42) 636-75-44

Regulamin

XVI Międzyszkolnego Konkursu

dla szkół  podstawowych klas 6-8 w języku polskim

„Gastronomia francuska” 

 Temat : Czekolada w kuchni francuskiej

Organizator:

Organizatorem XVI Międzyszkolnego Konkursu „Gastronomia francuska” dla uczniów szkół podstawowych jest Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Osobą odpowiedzialną za realizację i  przebieg konkursu jest Małgorzata Czyżyk  i Agnieszka Lipska-Dangréaux . 

Adresat konkursu:

W konkursie mogą wziąć udział uczniowie szkół podstawowych klas 6-8 województwa łódzkiego, którzy w wyznaczonym terminie zgłoszą chęć uczestnictwa   u organizatora. 

Konkurs nie ogranicza się tylko do uczniów uczących się języka francuskiego.  

Adresatem może być każdy uczeń zainteresowany tematyką gastronomii francuskiej.

Czytaj dalej

XXIX edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia

XXIX edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia

Olimpiada Promocji Zdrowego Stylu Życia to ogólnopolski konkurs dla tych, którzy wiedzą, jak żyć zdrowo i aktywnie. Uczestnicy muszą wykazać się wiedzą dotyczącą zdrowego odżywiania, przeciwdziałania uzależnieniom, ekologii oraz znajomością zasad udzielania pierwszej pomocy. Celem Olimpiady jest propagowanie wśród młodzieży potrzeby dbania o własne zdrowie oraz kształtowanie umiejętności potrzebnych do ochrony zdrowia. W tegorocznych zmaganiach konkursowych uczestniczył uczeń klasy III GD Eryk Dondzik, który w etapie rejonowym zajął III miejsce w kategorii szkoła średnia.
Grzegorz Papiewski

Skip to content