Zobacz też: nasza oferta, Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4, Branżowa Szkoła II Stopnia nr 1.
W Technikum nr 4 oferujemy naukę w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik usług kelnerskich.
Nauka w technikum trwa pięć lat. W trakcie nauki, na podstawie zewnętrznych egzaminów zawodowych, uzyskasz dwie kwalifikacje:
- dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych:
- przygotowanie i wydawanie dań (egzamin po kl. III),
- organizacja żywienia i usług gastronomicznych (egzamin po kl. V);
- dla zawodu technik usług kelnerskich:
- wykonywanie usług kelnerskich (egzamin po kl. III),
- organizacja usług gastronomicznych (egzamin po kl. V).
Ponadto będziesz się uczyć języka angielskiego (od podstaw lub jako kontynuacja, jeśli uczyłeś się go wcześniej) oraz francuskiego (od podstaw), w tym języka zawodowego.
Odbędziesz praktyki zawodowe w warsztacie szkolnym lub w renomowanym zakładzie gastronomicznym (restauracje, hotele).
Poza umiejętnościami kucharskimi, nabędziesz przydatne w przyszłej pracy umiejętności związane z:
- kelnerstwem,
- planowaniem i rozliczaniem imprez,
- planowaniem żywienia,
- carvingiem,
- barmaństwem,
- cateringiem.
Zajęcia związane z kwalifikacjami zawodowymi odbywają się w pracowniach specjalistycznych z podziałem na grupy.
Po ukończeniu technikum możesz zdać egzamin maturalny i kontynuować naukę na studiach.
Podczas rekrutacji na rok szkolny 2022/2023 masz do wyboru siedem klas:
Klasa | Zawód | Przedmiot nauczany w zakresie rozszerzonym | Przedmioty, z których oceny na koniec szkoły podstawowej uwzględniamy podczas rekrutacji |
---|---|---|---|
I A | technik usług kelnerskich; technik żywienia i usług gastronomicznych | język angielski | matematyka język angielski język polski biologia |
I B I C | technik żywienia i usług gastronomicznych | biologia | matematyka język angielski język polski biologia |
I D | technik żywienia i usług gastronomicznych | WOS | matematyka język angielski język polski WOS |
I E | technik żywienia i usług gastronomicznych |
język angielski | matematyka język angielski język polski biologia |
I F I G | technik żywienia i usług gastronomicznych |
geografia | matematyka język angielski język polski geografia |