Zobacz też: nasza oferta, Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4, Branżowa Szkoła II Stopnia nr 1.
W Technikum nr 4 oferujemy naukę w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik usług kelnerskich.
Nauka w technikum trwa pięć lat. W trakcie nauki, na podstawie zewnętrznych egzaminów zawodowych, uzyskasz dwie kwalifikacje:
dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych:
- przygotowanie i wydawanie dań (egzamin po kl. III),
- organizacja żywienia i usług gastronomicznych (egzamin po kl. V);
dla zawodu technik usług kelnerskich:
- wykonywanie usług kelnerskich (egzamin po kl. III),
- organizacja usług gastronomicznych (egzamin po kl. V).
Ponadto będziesz się uczyć języka angielskiego (od podstaw lub jako kontynuacja, jeśli uczyłeś się go wcześniej) oraz francuskiego (od podstaw), w tym języka zawodowego.
Odbędziesz praktyki zawodowe w warsztacie szkolnym lub w renomowanym zakładzie gastronomicznym (restauracje, hotele).
Poza umiejętnościami kucharskimi, nabędziesz przydatne w przyszłej pracy umiejętności związane z:
- kelnerstwem,
- planowaniem i rozliczaniem imprez,
- planowaniem żywienia,
- carvingiem,
- barmaństwem,
- cateringiem.
Zajęcia związane z kwalifikacjami zawodowymi odbywają się w pracowniach specjalistycznych z podziałem na grupy.
Po ukończeniu technikum możesz zdać egzamin maturalny i kontynuować naukę na studiach.
_______________________________________________________________________________________________
Oferta na rok 2024/2025:
Lp. | Typ szkoły | Symbol oddziału | Przedmioty z rozszerzonym programem nauczania /profil/ zawód | Języki obce | Przedmioty uwzględniane w procesie rekrutacji | Planowana innowacja |
1. | Technikum nr 4 | A (klasa patronacka) | j.angielski/ technik żywienia i usług gastronomicznych (14 os)/ technik usług kelnerskich (14 os.) | j.angielski, j.francuski | j.polski, j.angielski, matematyka, biologia | TUK: racjonalne żywienie TŻiUG: serwis restauracyjny |
2 | Technikum nr 4 | B | Biologia/ technik żywienia i usług gastronomicznych | j.angielski, j.francuski | j.polski, j.angielski, matematyka, biologia | Chemia spożywcza z elementami żywienia |
3 | Technikum nr 4 | C | Geografia/ technik żywienia i usług gastronomicznych | j.angielski, j.francuski | j.polski, j.angielski, matematyka, geografia | Cukiernictwo restauracyjne |
4 | Technikum nr 4 | D | WOS/ technik żywienia i usług gastronomicznych | j.angielski, j.francuski | j.polski, j.angielski, matematyka, WOS | Żywienie w zdrowiu i urodzie |
5 | Branżowa szkoła I stopnia nr 4 | a | kucharz | j.angielski | j.polski, j.angielski, matematyka, biologia | - |
6 | Branżowa Szkoła II stopnia nr 1 | BS II | Technik żywienia i usług gastronomicznych | j.angielski | j.polski, j.angielski, matematyka, informatyka | - |