II Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna”

Edycja „Historie z jabłkiem w tle”

Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna” skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy mają do wyboru dwie kategorie: kuchnia wegetariańska (zespoły dwuosobowe) i carving (indywidualnie).

Finał konkursu odbędzie się 26 października 2022 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 88. Eliminacje będą przeprowadzone na podstawie przesłanych zgłoszeń.

Celem konkursu jest:

  • doskonalenie umiejętności kulinarnych i carvingowych,
  • propagowanie różnorodności surowców roślinnych i potraw wegetariańskich,
  • promowanie produktów regionalnych,
  • promowanie racjonalnego sposobu odżywiania,
  • rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
  • rozbudzanie kreatywności, inicjatywności i umiejętności poszukiwania nowatorskich rozwiązań,
  • integracja szkół gastronomicznych.

Zadanie konkursowe:

Kuchnia wegetariańska: sporządzenie wegetariańskiego dania gorącego oraz deseru na podstawie autorskiej receptury z wykorzystaniem jabłek znajdujących się na jednej z list:

1. Produkty zarejestrowane jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

2. Lista Produktów Tradycyjnych (ze wszystkich województw; dopuszcza się również wpisane na listę przetwory z jabłek)

Listy produktów można znaleźć na stronie internetowej Produkty regionalne i tradycyjne

Carving: wykonanie pracy w dowolnych owocach lub/i warzywach o tematyce nawiązującej do tytułu edycji.

Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna” jest Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, ul. Henryka Sienkiewicza 88 przy wsparciu instytucji, firm i absolwentów współpracujących ze szkołą.

Dlaczego kuchnia roślinna?

Jest tyle konkursów z mięsem w roli głównej, więc dlaczego nie?

Chcemy zachęcić do spożywania warzyw, owoców i produktów zbożowych, pokazywać możliwości włączania ich w różnych formach do codziennego menu, rozbudzić poszukiwanie i kreowanie nowych potraw z wykorzystaniem tych surowców. Dążymy do promowania zdrowego stylu życia w dbałości o środowisko, z wykorzystaniem produktów lokalnych i sezonowych.

Konkurs jest hołdem dla Zbyszka Kopyckiego, naszego absolwenta, który ponad wszystko kochał sztukę kulinarną i ludzi. Zbyszek potrafił zarażać swoją pasją, aktywnie uczestniczył w małych i dużych wydarzeniach kulinarnych, włączając w nie społeczność łódzkiego Gastronomika. Był członkiem zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Był człowiekiem otwartym na potrzeby innych ludzi, inicjował i angażował się w akcje charytatywne.

Aby wysłać zgłoszenie w kategorii kuchnia wegetariańska należy:

  1. wypełnić formularz FORMS kuchnia wegetariańska
  2. na adres kuchniaroslinna@zsg.elodz.edu.pl wysłać (w tytule wiadomości podać nazwę szkoły):
    • skany oświadczeń dwóch uczestników
    • recepturę dania (załącznik nr 3)
    • jedno zdjęcie dania głównego podpisane nazwiskami uczestników.

Aby wysłać zgłoszenie w kategorii carving należy:

  1. wypełnić formularz FORMS carving
  2. na adres kuchniaroslinna@zsg.elodz.edu.pl wysłać (w tytule wiadomości podać nazwę szkoły):
    • skan oświadczenia uczestnika
    • 3-5 zdjęć prac uczestnika podpisanych nazwiskiem.

Zgłoszenia przyjmowane są do 30 września 2022 roku.

Wspomnienie o Zbyszku Kopyckim

Sponsorzy konkursu

Skip to content