Etap szkolny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

Etap  szkolny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

W piątek 22.10 odbył się w naszej szkole ( etap szkolny) Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.

Olimpiada składa się z 3  poziomów: szkolnego, okręgowego i centralnego . Nasza szkoła zawsze startuje w dwóch blokach tematycznych : Gastronomia i Technologia Żywności . Pierwszy etap szkolny polega na rozwiązaniu testu 60 pytań z zakresu gastronomii technologii żywności oraz ogólnej wiedzy dotyczącej produkcji żywności, przetwórstwa rolno- spożywczego, zagadnień prawnych dotyczących produkcji i sprzedaży żywności. Druga część polega na umiejętności wykazania się wiedzą i umiejętnościami  między innymi z zakresu sporządzania potraw, rozpoznawania surowców, określenia wartości odżywczych produktów spożywczych .

Jak co roku chętnych uczniów  do walki o indeks na wyższe uczelnie było dużo. W Bloku Gastronomia wzięło udział 18 osób, w Bloku Technologia Żywności 24 osoby.

Etap szkolny składa się z dwóch części teoretycznej i praktycznej

Laureaci eliminacji szkolonych

Blok Gastronomia

1. Igor Kołodziejczyk IV A TG

2. Iga Kubicka IV B TG

3. Marta Szcześniak IV CTG

Blok Technologia żywności

  1. Iga Kubicka IV CTG
  2. Marta Szcześniak IV CTG
  3. Julia Ufnalska IV BTG

W Etapie Okręgowym Naszą Szkołę będą reprezentować

Blok Gastronomia Igor Kołodziejczyk IV ATG

Blok Technologia Żywności: Iga Kubicka IV BTG, Marta Szcześniak kl IV CTG

Gratulujemy wszystkim uczestnikom i zwycięzcom eliminacji szkolnych

Bożena Bocheńska, Elżbieta Kurowska

Skip to content