I miejsce Patrycji Mikołajczyk w części barmańskiej podczas XXII edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia bez granic”

I miejsce Patrycji Mikołajczyk w części barmańskiej podczas XXII edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia bez granic”

4 marca 2021 odbyło się ogłoszenie wyników XXII edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. W tym roku konkurs ze względu na pandemię przyjął inną formułę – odbył się w wersji online. Zadaniem konkursowym w części barmańskiej było przygotowanie:

  • autorskiej receptury na Soft Fancy Drinka o pojemności powyżej 15 cl,
  • zdjęć drinka z dekoracją,
  • zdjęcie sylwetki barmana,
  • filmu z techniką sporządzania 3 porcji napoju mieszanego metodą shakerowania.

Ocenie podlegały: receptura, technika wykonania, wygląd drinka, dekoracja, sylwetka zawodowa barmana. Maksymalna ilość składników nie mogła przekraczać 6, nie licząc dekoracji.

Patrycja Mikołajczyk z kl. IV A przygotowała drinka o nazwie „Tropical Queen”, w skład którego na 1 porcję wchodziły:

  • 20 ml syropu liczi MONIN
  • 30 ml puree marakuja MONIN
  • 50 ml soku z limonki
  • 60 ml nektaru bananowego Tymbark
  • 1/3 szt. białka jaja kurzego
  • 1 D. świeżo mielonego czarnego pieprzu

Drink został podany w filiżance do kawy, a dekoracja napoju na bazie owoców liczi oraz świeżego zielonego pieprzu, ułożona na talerzu łupkowym.

Miło mi poinformować, że Patrycja pokonała wszystkim konkurentów i zajęła 1 miejsce w konkursie.

Serdecznie gratuluję i życzę dalszych sukcesów!

Opiekun: Edyta Cieślak-Kudła


Galeria

Skip to content